Eu-direktiivi vie yrttituotteet kaupoista

 

Toukokuun alussa 2011 astuu Euroopan maissa voimaan direktiivi eli uusi laki, joka vie kauppojen hyllyiltä useimmat totutut yrttirohdokset.  Uusi direktiivi kieltää mm. kaikki kiinalaisen lääketieteen  ja intialaisen ayurvedan yrttirohdokset. Muitakin menee runsaasti, koska laki vaatii yrttituotteen valmistajalta kalliin rekisteröinnin, jossa lisenssin  hinta voi nousta jopa lähelle 200 000 euroa.

 

Näin katoaa moni kansanomaisessa käytössä ollut yrtti kuten puna-apila (naisten PMS-vaivoihin), mesiangervo (niveltulehduksiin) ja erittäin suosittu orapihlaja (sydän- ja verisuonivaivoihin). Jopa piparminttuteepussi on uhanalainen. Vain 79 yrttituotetta jää näillä näkymin saataville, näiden mukana echinacea ja valeriana. Kolmannes näistä rekisteröijistä on lääketehtaita.

 

Yhtäkään perinteisen kiinalaisen lääketieteen, ayurvedisen lääketieteen tai Amazonin alueen perinteen yrttituotteista ei ole rekisteröity, joten ne katoavat kansalaisten saatavilta.

 

Alliance for Natural Health International (ANH-Intl) on keräämässä varoja  nostaakseen kanteen EU:n  direktiiviä vastaan; direktiivi on nimeltään Traditional Herbal Medicinal Products Directive.

ANH-Intl:n  toiminnanjohtaja  Robert Verkerk perustelee haastetta sanoen, että  direktiivi  on suhteeton, ei-läpinäkyvä ja syrjivä. ANH:hon voi ottaa yhteyttä mm. soittamalla numeroon  44 (Englanti)-1306 646 600.

 

EU:n ja mm. USA:n tarkoituksena on rajoittaa tiukasti yleisön mahdollisuuksia ostaa yrttituotteita, joilla voidaan hoitaa ”vakavia tiloja”. EU ei ole määritellyt, mitä ne tilat ovat. Tätä tarkoitusta silmälläpitäen EU tutkii jokaisen yrtin voidakseen päättää, onko se hiukankin haitallinen tai hyödyllinen. Molemmissa tapauksissa  yrtti joutuu rajoitettavien listalle. Koska piparminttu on hyödyksi ärtyneen paksusuolen hoidossa, se ei enää toukokuun alun jälkeen ole vapaasti saatavilla. Saksanpähkinä on myös rajoitettava  rohdos, koska sillä on terveysvaikutuksia.

Jos et pidä tällaista ajattelua järkevänä  tai kohtuullisena ja haluat vaikuttaa yrttidirektiivin kohtaloon,  mene osoitteeseen www.gopetition.com/petition/39757.html , otsikko Stop the Traditional Herbal Medicine Products Directive. Siellä on myös tärkeää taustatietoa.

 

 

Jätä kommentti

6 kommenttia

 1. Neko

   /  25.4.2011

  Ihan älytöntä toimintaa rahan takia. Pakko mennä ostamaan apteekista kun ei ole luontaistuotetta saatavilla, ellei sitten ole taitoa/tietoa kerätä luonnosta itse. Tuntuu että kaikki luonnosta saatava lynkataan loppuenlopuksi koska se ei ole ihmisen synteettisesti valmistamaa. Toivottavasti kanne saadaan nostettua ja sillä vaikutettua.

  Vastaa
 2. Andreas

   /  26.4.2011

  Nälkään kuoleminen on aika vakava tila, kielletäänköhän ruoka myös? Tai vesi.

  Vastaa
 3. Tapani

   /  29.4.2011

  Juttu antaa osittain virheellisen kuvan. Yrttejä saa ainakin toistaiseksi myydä esim. ravintolisinä. Direktiivi siirtymäaika loppui Suomessa jo 2007, mutta totta on että uhka on olemassa tulevaisuudessa. Esim Britanniassa siirtymäaika päättyy nyt huhtikuussa 2011 ja siellä häviää paljon yrttivalmisteita markkinoilta nopeasti. Mistä tuo luku 79 on otettu? Miksi luontaistuoteala ei lobannut asiaa 2004 kun direktiivistä päätettiin?

  Vastaa
 4. I feel this is аmong the most importаnt information foг me.
  And і am happy reading yοur aгtіcle.
  But wаnt to сοmmentaгy on few noгmal iѕsuеs, Τhe web site taѕtе
  is іdeal, thе articlеs is truly nice : D.

  Excellent jоb, cheers

  Vastaa
 5. Kim Floor

   /  30.4.2014

  Aivan älytönhän se on, mutta 1.5.2014 astuu tämä ”suojeluslaki” ja asetus codex direktiivi voimaan.
  Aina kun tällaisia väkivaltaisia liikkeitä tehdään, on kysyttävä – onko mahdollisesti taas rahasta kysymys, eikä loppujen lopuksi ajatellakaan ihmisen parasta.
  Minne yrtit siirtyvät? Lääketeollisuudelle nämä yrtit ovat erittäin mielenkiintoisia ja nyt ne on lopullisesti ”monopolisoitu” ja otettu haltuun. Näin siinä kävi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *