Aspartaami

 

 Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, jonka useimmiten saa vatsaansa kun nauttii sokerittomia tai rasvattomia tuotteita. Näitä ovat light-virvokkeet ja –mehut, kahvin ja teen makeuttajat (kuten Canderel, NutraSweet, Hermesetas Gold ja Pirkka-makeutus), monet makeiset ja purukumit, jugurtit, kaakao- ja muut instant-juomat, teolliset jälkiruoat jne., sokerittomat mutta makeat lääkkeet ja jopa jotkut vitamiini- ja hivenainevalmisteet.  Aspartaamia on USA:ssa yli 9000:ssa valmisteessa, Englannisa monissa sadoissa ja meilläkin yhä useammassa tuotteessa. Se on käytössä yli 90:ssä maassa, mutta Itävalta, Ranska, Belgia, Kreikka, Italia ja Hollanti ovat sen kieltäneet (tieto vuodelta 1998-2003).

 Aspartaamin läsnäoloon valmisteessa viittaavat ”aspartaamin” lisäksi koodi E 951, maininta ”sisältää fenyylialaniinin lähteen” sekä sana ”asparaatti”.

Aspartaamin uskomaton historia. Diabetes-spesialisti tri H.J.Roberts, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu aspartaamin tutkija, kertoo, että aspartaamista kaavailtiin alun perin mahahaavalääkettä, kunnes lääkekemisti nuolaisi sormeaan ja havaitsi sen makeaksi. Vuonna 1974 aspartaami oli USA:ssa markkinoilla sadassa tuotteessa puoli vuotta, minä jälkeen se poistettiin myynnistä. Sen oli havaittu aiheuttavan ihmisille mm. näönmenetystä ja erilaisia hermostohäiriöitä sekä rottien aivoissa syöpää ja reikiä. V. 1981 aspartaamia valmistavan jättiläisyrityksen Monsanton johtaja nimitettiin USA:n elintarvikeviraston (FDA) johtoon. Asia otettiin uudelleen käsittelyyn, eikä aspartaamia taaskaan hyväksytty. FDA:n johtaja kumosi yksin tämän kieltävän päätöksen. Monsanto saattoi taas valmistaa aspartaamia elintarvike- ja lääketeollisuudelle, jotka myös saattoivat sitä nyt käyttää. Koska aspartaamista on kertynyt runsaasti tutkimustietoa ja paljon karvasta käyttäjäkokemusta, sekä FDA:n että Monsanton täytyy olla tietoisia aspartaamin myrkyllisyydestä.

Aspartaami on myrkky. Aspartaami koostuu kahdesta aminohaposta, fenyylialaniinista (50%), aspargiinista (40%) sekä metanolista (10%). Aspartaamin puolustajat väittävät, että kaksi ensimmäistä komponenttia ovat täysin samanlaisia kuin ne, joita elimistössä syntyy proteiinipitoisen ruoan sulamisen jälkeen, ja että ne hajoavat ja katoavat itse nopeasti. Niitä esiintyy myös luonnonmukaisina, joten aspartaamikin on väitteen mukaan luonnollinen aine ja vaarallinen vain niille harvoille, jotka sairastavat fenylketonuriaa. Siksi aspartaamista on mainittava tuoteselosteessa joko sen omalla nimellä tai elintarvikekoodilla E951 tai maininnalla ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.Tosin etenkin vitamiinivalmisteissa aspartaami saatetaan jättää mainitsematta.

                      Aspartaami on kuitenkin synteettinen valmiste ja näyttää elimistössä käyttäytyvän aivan omalla tavallaan. Synteettinen fenylalaniini ilmeisesti aiheuttaa muitakin ongelmia kuin vain hengenmenon mahdollisuuden fenylketonuriaa sairastaville (Roberts et al.). Mutta lisäksi fenylalaniinilla on taipumus muuntua metanoliksi, joka tunnetusti aiheuttaa mm. sokeutta ja maksavaurioita. USA:n ympäristönsuojeluviraston suosittelee metanolin päivittäisen saannin rajoittamista 7,8 mg:aan/päivä, mutta jo yksi tölkki kevytvirvokejuomaa sisältää metanolia kaksinkertaisesti tämän määrän, ja litra Coca Cola Lightia 75 mg. Aspartaamia käyttävä diabeetikko saattaa päivän mittaan saada yli 30 kertaa tämän annoksen.

Aspartaamin ADI-arvo on 40 mg painokiloa kohti. ADI-arvo tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä saantimäärää, jolle ihminen voi altistua koko ikänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. Esimerkiksi  60 kg painava henkilö voisi tämän mukaan turvallisesti juoda päivittäin 4 litraa kevytjuomaa, joka on makeutettu suurimmalla sallitulla määrällä aspartaamia. Tällä suosituksella pelkästään metanolin saanti on 300 mg päivässä. Suomen Elintarvikevirasto on tämän ADI:n kannalla.

Aspartaamin metanoli muuntuu formaldehydiksi, tunnetuksi karsinogeeniksi, kun lämpötila saavuttaa tai ylittää 30 astetta. Tämä aine on – paitis ruumiiden palsamoinnissa käytetty – myös voimakas myrkky, joka jo pieninä annoksina voi aiheuttaa geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi taas muuntuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa aivoverisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia. Muurahaishappoa käytetään teollisuudessa aktivaattorina, kun irrotetaan epoksi- ja uretaanipinnoitteita. Persianlahden sodan jälkeen USA:n ja sen liittolaisten joukoissa ilmeni outoa sairautta, jota alettiin nimittää Persianlahden syndroomaksi. Joukoille oli toimitettu useita tuhansia autolavallisia dieettijuomia, jotka makasivat Arabian auringon alla, 50 asteen kuumuudessa viikkokausia. Palveluksesa olleet miehet ja naiset joivat niitä kaiken päivää. Kaikki heidän oireensa viittaavat aspartaamimyrkytykseen. Merkillistä kyllä FDA on hyväksynyt aspartaamin käytön monessa ruokavalmisteessa, joka vaatii kuumentamista. Toisaalta muuntuminen metanoliksi ja formaldehydiksi tapahtuu aivan normaalioloissakin varastossa ja kaupan hyllyllä jo 2-3 kuukauden kuluttua tuotteen valmistamisesta.

 Aspartaami on ollut Pentagonin kemiallisten aseiden listalla. Sillä on 92 virallisesti dokumentoitua haittavaikutusta sokeutta, MS-tautia, Alzheimeria, aivosyöpää ja kuolemaa myöten. Yli 75 prosenttia kaikista FDA:han tulleista, ruoka-aineiden haitallisuutta koskevista raporteista koski aspartaamia v. 1994 (Department of Health and Human Services, Report on All Adverse Reactions in the Adverse Reaction Monitoring System, 25-28).  Vuonna 1997 kerrottiin ainakin 7.300:n amerikkalaisen valittaneen FDA:lle vakavista reaktioista (WDDTY, January 1997). Jotkut reaktioista olivat hyvin vakavia, jopa kuolemaan johtaneita.

Aspartaamimyrkytyksen yleisiä ensioireita ovat jatkuva väsymys, ruuansulatusvaivat  kuten pahoinvointi, turpoaminen, vatsakipu ja ripuli, muistin ja ajattelukyvyn huomattava heikentyminen, persoonallisuusmuutokset, käsien ja jalkojen tunnottomuus ja pistely, näköhäiriöt ja tajuttomuus. Muita tavallisia ovat allergiat, kouristukset, fibromyalgia-oireet, nivelsäryt, äkilliset kivut, lihominen, selluliitti, huimaus, päänsärky ja migreeni, tinnitus, ahdistus, masennus, paniikkihäiriöt, halvaus, sydämen verisuonten sairaudet, verenpaineen nousu, parkinsonismi ja puhehäiriöt.

Aspartaami vahingoittaa etenkin aivoja ja muuta hermostoa.  Aspartaamin aspargiini ja fenylalaniini ovat neurotoksiineja. Ne pystyvät läpäisemään aivojen suojana olevan veriaivoesteen ja tunkeutumaan aivoihin, missä ne vaurioittavat neuroneja. Aivoissa aspartaami estää serotoniinin (säätelee aivojen vireystilaa ja mielialaa) muodostumista, mikä aiheuttaa ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, huimausta, unettomuutta, masennusta, maanisdepressiivisyyttä, paniikkihäiriöitä, käytöshäiriöitä kuten raivoa ja väkivaltaisuutta, muistinmenetystä, sekavuutta ja tajuttomuutta sekä kuukautisiin liittyviä mielen ja kehon ongelmia (PMS). Eräässä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin aspartaamin vaikutusta mielentilaan tutkimuksella, jossa oli 40 masennuspotilasta ja 40 tervettä ihmistä. Koehenkilöt saivat aspartaamia 30 mg painokiloa kohden vuorokaudessa (sallittu enimmäismäärä on nykyään 40 mg/painokilo). Masennuspotilaiden oireet pahenivat ja heidän käytöksensä muuttui niin oudoksi, että tutkimus oli keskeytettävä. Tutkijat totesivat, että masennukseen taipuvat henkilöt ovat erityisen herkkiä aspartaamin haittavaikutuksille, ja heidän tulisi välttää sen käyttöä (Biological Psychiatry, 1993; 34: 13-7). Amerikassa tehdyssä, useita satoja lentäjiä koskeneessa tutkimuksessa lentäjät, jotka olivat kevytjuomien suurkuluttajia, valittivat muistinmenetystä ja sekavuutta, päänsärkyjä, epileptisiä kohtauksia, näköhäiriöitä ja mahalaukun ja suoliston vaivoja (Aspartame Consumer Safety Network). Nykyään USA:n ilma- ja merivoimien sekä useiden lentoyhtiöiden lentäjät eivät saa käyttää aspartaamia sen aiheuttamien vaaratilanteiden takia; koneita ja ihmishenkiä on menetetty. Toinen tutkimus osoitti aspartaamin nauttijoilla olevan huomattavasti muita enemmän päänsärkyjä (Neurology, 1995; 45: 1631).

Washingtonin yliopiston professori John Olney analysoi USA:n Kansallisen syöpäinstituutin tilastoja vuosilta 1975-l992  ja havaitsi 10%:n nousun aivokasvainten (glioblastoomat) esiintymisessä kolme vuotta sen jälkeen, kun aspartaami oli tullut markkinoille (J Neuropathol Exp Neurol, 1996; 55: 115-23). Olneyn mukaan syynä on aspartaamin aineenvaihduntaprosesseissa syntyvä diketopiperatsiini (DKP). Näitä aivokasvaimia on esiintynyt erityisen runsaasti juuri nuorilla ihmisillä. DKP:n määrä kasvaa sitä mukaa kun aspartaamilla makeutettu tuote vanhenee: jos sitä on kuuden kuukauden kuluttua tietyssä määrässä juomaa 135,66 mg, niin 30 kk:n kuluttua vastaava määrä on 173,28 mg (J Agric and Food Chem, 33 (4):734-8). Itselläni on ollut potilaana nuori mies, joka laihdutti vuoden kevyt-Colalla, minkä jälkeen hänellä todettiin aivokasvain.

          Kun laboratoriorotille ja –hiirille syötettiin aspartaamia niiden koko elinkaaren ajan eli ne saivat aspartaamia jo ennen syntymää ja siitä eteenpäin kuolemaansa asti, niissä havaittiin maksan ja keuhkojen syöpää (Am J Ind Med, 2010; 53: 1197-206).

Englannissa aspartaamilla makeutettua maitoa juoneet apinat saivat 218:n päivän jälkeen voimakkaita epileptisiä kohtauksia. Kohtaukset loppuivat, kun aspartaamista luovuttiin, eikä niitä esiintynyt enää kolmen kuukauden tarkkailuvaiheen aikana. Suuret annokset aspartaamia aiheuttavat epileptisiä kohtauksia myös aikuisilla ihmisillä, pienemmät lapsilla. 

Aspartaami lihottaa. Ironista kyllä, laihduttajien suosima kevyen linjan makeuttaja lisää sokerin ja hiilihydraattien himoa (prof.R.Wurtman, Massachusetts Institute of Technology; Wurtman on tutkinut aspartaamin vaikutuksia aivojen biokemiaan). Aspartaami on addiktoiva aine, siitä tulee riippuvaiseksi. Aspartaamin hajoamistuote formaldehydi varastoituu rasvasoluihin, etenkin lantion ja reisien alueelle. Tri Roberts kertoo potilaista, jotka ovat laihtuneet huomattavasti sen jälkeen, kun ovat lakanneet käyttämästä aspartaamia.

Aspartaami on vaarallista diabeetikoille. Aspartaami on lähes energiaton makeute, minkä vuoksi se ei nosta verensokeria. Sitä suositellaan siksi diabeetikoille, asesulfaami-K:n ohella. Sakariiniin ja syklamaattiin kohdistuu syöpäepäilyjä, ja niiden käyttöä on rajoitettu. Kun diabeetikko yrittää ruokavaliossaan välttää sokeria ja muita hiilihydraatteja, hänestä tulee helposti aspartaamin suurkuluttaja, jossa riskitkin moninkertaistuvat. Toisaalta aspartaamin tiedetään itsekin aiheuttavan diabetestä. Diabetes saattaa rappeuttaa verkkokalvon (retinan) ja aiheuttaa sokeutta; aspartaamin nauttiminen on siten diabeetikolle leikkiä tulen kanssa, koska aspartaami vaikuttaa huomattavan haitallisesti silmiin, aiheuttaen mm. juuri retinopatiaa. Diabeetikot ovat myös alttiita aspartaamista johtuville akuuteille muistikatkoille ja lihomiselle. Aspartaami saa verensokerin heittelehtimään, niin että sokerin kontrolli vaikeutuu ja shokkitilan uhka kasvaa; näistä johtuvia kuolemantapauksia on raportoitu monia. Tietysti diabeetikkolapset ovat erityisen alttiita kaikille aspartaamin haittavaikutuksille, jo ikänsä ja sairautensa vuoksi ja siksi, että heille todennäköisesti tarjotaan tasaiseen tahtiin kemiallisia virvokejuomia ja makeis

Monsanto, aspartaamin valmistaja, rahoittaa Amerikan Lääketieteellistä yhdistystä (American Medical Association), Amerikan Ruokavalioyhdistystä (American Dietary Association), Amerikan Lääkäriliiton konferenssia (Conference of the American College of Physicians) sekä Amerikan Diabetesyhdistystä (ADA): siksi näiltä tahoilta ei kuulu protesteja tai varoituksia. Mutta ei niitä ole kuulunut juuri Suomessakaan. Edessäni on Diabetes-lehti vuodelta 1998, jossa todetaan, että ”aspartaamia ja asesulfaami-K:ta voi turvallisin mielin nauttia suurehkojakin määriä” (Diabetes 1-2/98). Sama lehti suosittelee aspartaamia myös raskaana oleville!                 Diabetes-liiton kanta ei tiettävästi ole tästä muuttunut.

Aspartaami ja lapset. Äidin nauttima aspartaami hedelmöityksen ja raskauden aikana voi aiheuttaa lapselle syntymävaurioita, esim. henkistä jälkeenjääneisyyttä (H.J.Roberts, kirjat Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?  ja Defense Against Alzheimer´s Disease). Myrkky välittyy lapseen myös imetyksessä. Robertsin mukaan on tieteellistä näyttöä, että fenylalaniini ja metanoli kertyvät raskauden aikana istukkaan ja siirtyvät siitä sikiöön. Lisäksi aspartaamin hajoamistuote formaldehydi on myös geneettisiä vaurioita aiheuttava  korkean luokan myrkky. Odottava äiti, joka juo kevytjuomia välttääkseen lihomista, joutuu myös itse aliravitsemustilaan aspartaamista johtuvien vatsaongelmien ja ripulin vuoksi.

Aspartaamin haittavaikutukset kärjistyvät lapsissa. Aikuisten oireiden lisäksi lapsilla voi esiintyä ihottumia, astmaa, painon putoamista tai nousua, ylivilkkautta, masennusta, epäsosiaalista käytöstä, ärtyneisyyttä sekä matalaa älykkyyttä ja huonoa koulumenestystä. Epileptisiä poissaolokohtauksia sairastavilla lapsilla on todettu aivosähkökäyrän muutoksia aspartaamin annon jälkeen. Vuoden 2001 lopulla lehdissä kerrottiin Norjan luonnontieteellisen ja teknisen yliopiston hyväksymästä tutkimuksesta, jonka mukaan aspartaami vaikuttaa lapsilla erityisesti siihen aivojen osaan, jossa oppiminen tapahtuu. Aspartaamilla näkyy olevan sama ominaisuus kuin fluorilla, molemmat alentavat lasten älykkyyttä.

USA:ssa senaattori Howard Hetzenbaum teki muutama vuosi sitten lakialoitteen, joka tähtäsi lasten ja odottavien äitien varoittamiseen aspartaamin vaaroista. Aloite sisälsi myös ehdotuksen väestötutkimuksesta, jolla olisi kartoitettu aspartaamin aiheuttamat sairastumiset (halvauskohtaukset, aivokemian muutokset, hermostolliset muutokset ja käytöshäiriöt). Lääke- ja kemiallisia aineita markkinoivat lobbausryhmät estivät aloitteen hyväksymisen.

Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitäisi ehdottomasti olla varoitus, että ainakaan raskaana olevien naisten, lasten ja diabeetikkojen ei tulisi sitä nauttia.

Aspartaami vaurioittaa silmiä.  Sen raportoituja haittavaikutuksia ovat heikentynyt näkö, ”salamointi”, tunnelinäkö, kaksoiskuvat, mustat täplät, kipu, kuivat silmät, näköhermon surkastuminen, harmaakaihi, retinopatia ja retinan ohentuminen ja irtoaminen. Aspartaamin metanoli on sokeuden aiheuttaja (lisää tietoa  H.J. Robertsin kirjoista). Toisaalta aspartaamin aiheuttamat näköhäiriöt saattavat korjautua, kun aspartaamin käyttö lopetetaan.

Aspartaami luo uusia epidemioita. Maailman ympäristökonferenssissa (EPA) v.2001 kerrottiin, miten USA:ssa  MS-tauti ja systeeminen lupus erytematosis (SLE) ovat lisääntyneet epidemian luontoisiin mittasuhteisiin. Betty Martinin (kansainvälisesti toimiva aspartaami-asiantuntija) mukaan metanolimyrkytys voi muistuttaa multippeliskleroosia ja johtaa siten lääkärit harhaan. Kun tällainen ”MS-potilas” luopuu aspartaamista, hänen oireensa katoavat. SLE, lupus-taudeista vaikein ja yleisin, taas on autoimmuunisairaus, jossa sidekudokset tulehtuvat; etenkin tauti kohdistuu ihoon ja nivelten ja sisäelinten kalvoihin (munuaiset, keuhkot, sydän tai mikä tahansa elin). Tunnusomaista on punainen ihottuma poskilla. Lupus-epidemian kohdalla voi olla kysymys aspartaamin ja fluorin yhteisvaikutuksesta, sillä fluori häiritsee kollageenin synteesiä ja johtaa kollageenin katoamiseen sidekudoksista, kuten ihosta, lihaksista ja jänteistä, luusta, keuhkoista, munuaisista, henkitorvesta, rustosta jne. (Toxicological Letters, 1982, Toxicol Euro Res, 1981). Näiden henkilöiden on varottava käyttämästä aspartaami- ja fluoripitoisia tuotteita missään muodosssa.

 Aspartaami voi myös aiheuttaa äkillisen, jopa kuolemaan johtavan hengenahdistuskohtauksen. Linkki aspartaamiin löytyi tutkimuksessa, joka koski 110:tä vakavaa hengenahdistusta potevaa henkilöä, joista useimmat olivat laihduttavia 20-40-vuotiaita  naisia. Oireet ja kohtaukset loppuivat, kun he lopettivat aspartaamin käytön. Eräällä 27-vuotiaalla naisella, joka menehtyi aspartaami-hengenahdistukseen, todettiin korkea verenpaine. Tutkijat esittävät, että hengenahdistusta potevien on elintärkeää luopua aspartaamista, etenkin jos heillä on korkea verenpaine tai he käyttävät tai aikovat käyttää verenpainelääkkeitä (H.J.Roberts, Aspartame Disease: An Ignored Epidemic, 2001).

Aspartaamia tulee lisää – mutta vaihtoehtojakin on.  Suomessa kevytjuomien osuus vähittäiskaupan virvoitusjuomamyynnistä oli jo noin kolmannes huhtikuussa 2002 (HS 25.4.02); vuonna 1998 se oli vielä 19 prosenttia. Yhdysvalloissa sokerittomat dieettijuomat olivat vastaavasti kokeneet jo myynnin laskun, 30 prosentista v.1990 23 prosenttiin v.1998, ilmeisesti juuri aspartaamin haittavaikutusten vuoksi. Kevytjuomien suurkuluttajia ovat erityisesti naiset ja nuoret.

Ei voi välttää ajatusta, että nuorten käytöshäiriöt, sekoilu ja väkivaltaiset teot voidaan ainakin osittain laskea aspartaamin tiliin – toinen tärkeä tekijä on liiallinen valkoisen sokerin käyttö makeisten ja muiden virvoitusjuomien muodossa, näiden erilaiset muut lisäaineet sekä huonon ravinnon aiheuttama aliravitsemustila. Kun esimerkiksi USA:n muutamassa nuorisovankilassa siirryttiin sokeriköyhään dieettiin ja annettiin vangeille vitamiini- ja hivenainevalmisteita, väkivaltainen käytös väheni huomattavasti.

 Yhdelläkään keinotekoisella makeutteella ei ole täysin puhtaita papereita. Myös 1998 lanseerattuun asesulfaami-K:hon,  jota käytetään usein aspartaamin makeutta korostamaan, kohdistuu syöpäepäilyjä. Valkoiseksi jalostettu sokeri ei ole hyvä vaihtoehto keinotekoisille makeille, koska silläkin on huomattavia terveyshaittoja säännöllisesti käytettynä. Jäljelle jää luonnollisia, pehmeämpiä vaihtoehtoja.

 Kuumentamaton eli aito raakahunaja ei järkytä kievennäistasapainoa niin rajusti kuin valkoinen sokeri, vaikka imeytyykin nopeasti vereen. Sitä voi käyttää pienissä määrin, veteen tai ruokaan sekoitettuna. Alle puolitoistavuotiaille sitä ei pidä antaa botuliinimyrkytysvaaran vuoksi. Vaahtera-, riisi-, mallas- ja hedelmäsiirapit ovat luonnonmukaisia makeuttajia, joita elimistö kestää hyvin.

Tärkeä luonnollinen makeutusaine on Stevia, jota saadaan Stevia rebaudiana –kasvista. Se on noin 30 kertaa makeampi kuin ruokosokeri tai sakkaroosi, mutta siinä on vain 1/300-osa näiden kalorimäärästä. Se kestää kuumentamista ja käy kaikkeen ruuanlaittoonkin. Diabeetikoille se on oivallinen tuote, sillä se alentaa verensokeria eikä lihota (terveillä Stevia ei alenna verensokeria, ihme kyllä). Se myös vahvistaa sydäntä ja ehkäisee haitallisten bakteerien ja mikrobien lisääntymisen ja kasvun. Kiinassa sitä käytetään painonhallintaan ja ruuansulatuksen edistämiseen, Paraguaissa ja Brasiliassa lääkärit määräävät sitä diabeetikoille. Japanilaiset ovat olleet Stevian suurkuluttajia, ilman raportoituja haittavaikutuksia. USA:n Elintarvikevirasto piti pitkään Steviaa pannassa, mutta hyväksyi sen yleisön käyttöön viime vuonna (2002). EU ei ole toistaiseksi hyväksynyt Steviaa alueelleen, mutta Norjassa sitä saa luontaistuotekaupoista.

 Luonnonmukainen makeuttaja on myös ruokosokerin mehusta kuivattu pulveri (jos sokeri on kidemäistä, se ei enää ole täysipainoinen) eli täysruokosokeri, jossa on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Kiinalaisen lääketieteen termein se vahvistaa Perna-Mahalaukkua ja harmonisoi Maksaa, ts. sen syöminen – kohtuullisesti – on terveellistä. Stevian tavoin täysruokosokeri myös pitää hampaat terveinä. Tätä sokeria (Intiaanisokeria) saa Suomessa luontaistuotekaupoista ja maahantuojalta Matti Kuosmaselta, puh. 09-27691050.

 Jos epäilet, että oireesi johtuvat aspartaamista, tee koe: jätä aspartaami kokonaan pois ainakin kahdeksi-kolmeksi viikoksi. Useampi aspartaamioire saattaa kadota jo siinä ajassa. Toiset voivat vaatia kauemmin.

Lisää tietoa aspartaamista saa seuraavista osoitteista, joista löytyy informaatiota oireista, asprtaamia koskevista tutkimuksista ja aspartaamin uhrien tukiryhmästä (myös joidenkin aspartaamin uhrien kotisivut): 

http://www.nancymarkle.com

http://www.ethicalinvesting.com/monsanto/markle.stml

http://www.aspartametruth.com

http://www.holisticmed.com/aspartame

http://www.wddty.co.uk/search/infodatabase.asp

Lähteet: What Doctors Don´t Tell You, 1997, 1998. WDDTY e-News 17.1.2003. Ladyfit, 4/99.Diabetes 1-2/98. Net-tiedostot, WDDTY helmikuu 2011.                                                                                                             

 

                       

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Jätä kommentti

33 kommenttia

 1. Raili Varmo

   /  26.4.2011

  Joskus vuosia sitten entinen Coca Cola company:n tutkija, joka oli eettisistä syistä eronnyt em työstä, kertoi TV ohjelmassa, että aspartaami syrjäyttää aivojen nälkäkeskuksessa sokerin, kun samaan aikaan nautitaan ylen määrin hiilihydraattia. Eli light virvoitusjuomat ja hampurilaiset johtavat eittämättä lihavuuteen!

  Vastaa
 2. Maailman Kaikkeuden Valtias

   /  30.4.2011

  Hyvä kun löysin tämän kirjoituksen koska tajusin heti yhden yhdistävän tekijän. Viimisen vuoden aikana olen rakennellut uutta ruokalistaa itelleni mistä poistin kokonaan natriumglutamaatin ja nyt kun tiedän mitä tämä toinen myrkky on niin osaan tehdä vielä paremman ruokalistan.

  Elikkäs kun tietämätön kansalainen menee makkiin niin hampurilaisista hän saa natriumglutamaattia ja siitä limukoneesta aspartaamia, tämä sitten on niin makee yhdistelmä että hengitys salpautuu ja silmissä alkaa ilotulitus. Kun muutin ruokalistaani niin taas pystyin hengittämään ja alkoi olemaan energisempi olo, kun luin tätä niin muistin että ”niin mullakin on ollu salamointia silmissä”. Olin sen unohtanut koska se on kadonnut mutta vastaushan on se että samalla kun lopetin makin myrkyn syömisen niin lopetin myös myrkyn juomisen…Tadaa! )

  Nyt kerron kuinka tämä kauheus tapahtuu kun menee makkiin.
  Jos katsotte suurella tarkkaavaisuudella sitä konetta joka pulputtaa limua mukiin niin se lorottaa sitä ihmeellisissä jaksoissa: ensin valkoista vettä ja sitten mustaa kokista.
  Olen aina ihmetellyt miksi sen pitää olla näin, miksi se ei ole kokomustaa kokista?
  Kun kysyy niin sinulle valehdellaan että se vaan sekottaa sitä sillee.
  Todellinen vastaus on se että se ei ole samaa kokista mitä saat kaupasta vaan kokista (+ kaikki muut limut) johon on tietoisesti lisätty aspartaamia ja vähenetty ”oikeaa” kokaa.
  Aivan samoin kun hampurilaisiin laitetaan natriumglutamaattia koska muuten se ei maistuisi miltään koska ei siinä pihvissä ole mitään miksi maistua koska ei siinä ole lihaakaan: ne pihvit ovat kasaan puristettua tehdas jätettä jossa varsinaista lihaa on muutamia prosentteja ja loppu on jauhoa, broilerin nahkoja, jänteiden massaa sun muuta paskaa…niin ja ennen kaikkea NATRIUMGLUTAMAATTIA! )))

  Suuri kysymys mun kohalla onkin kuinka paljon olen elämässäni niellyt tätä myrkkyä?
  Ihan hirvittää ajatellakkin mutta luulen että olen alitajuntaisesti ollut äärimmäisen viisas kun olen ostanut kaupasta sitä ihan perus tavallista coka colaa vaikka kaikki typerät kaverini ovat kehottaneet ottamaa zeroa ”joo osta zeroo se on terveellisempää!”. Nuo samat typerykset jotka juovat energia juomia ja pelaavat huonoja pelejä rumilla konsoleilla…alitajuntaisesti olen siis aina tiennyt heidän olevan tyhmiä jotka tyhmistävät itseään lisää tyhmillä limuilla ja tyhmillä peleillä.

  Toista se on meikä ankka joka pelaa PC pelejä ja syö rehellistä oikeaa voita ja juo edes oikeaa kokaa! …ainaki siinä lukee ”sokeria” eikä ”jotain paskaa keinotekoista kamaa”

  No mutta taas olen viisaampi ja taas muutan ruokalistaa paremmaks kiitos sen joka tämän kirjoitti.

  Vastaa
 3. Jani Mononen

   /  18.5.2011

  Hienosti olet kerännyt tietoa ja paljon on lähdeviitteitäkin. Mitä Suomen terveysministeriö tai THL on vastannut tähän keräämääsi tietoon? Ovatko he vastanneet siihen tai ovatko he kyseenlalaistaneet tutkimuksiasi ja millaisin perustein?

  Koska jos tämä pitää paikkansa: ”USA:n ympäristönsuojeluviraston suosittelee metanolin päivittäisen saannin rajoittamista 7,8 mg:aan/päivä, mutta jo yksi tölkki kevytvirvokejuomaa sisältää metanolia kaksinkertaisesti tämän määrän”. Niin Suomen terveydenhuoltoviranomaiset laiminlyövät tehtäviään.

  Ovatko kevytvirvoitusjuomien taloudelliset hyödyt Suomen valtiolle suuremmat kuin kevytvirvoitusjuomien tuomat haitat?

  Vastaa
 4. Olipa hyvä juttu. Oli ihan pakko linkittää omaan blogiin.
  Minulla on sinun punainen kirjasi ja pidän siitä kovasti.

  Vastaa
 5. Steviaa saa kyllä Suomessakin luontaistuotekaupoista.

  Vastaa
 6. ekke-82@hotmail.com

   /  1.7.2011

  Hyvä kirjoitus.

  Vastaa
 7. Tero

   /  1.8.2011

  Tiede-lehdestä lainaus:
  ”Aspartaami huolettaa

  Huolestuneiden huulilla pyörii myös makeutusaine aspartaami (E951). Italialaisen Ramazzi-instituutin hiirikokeiden mukaan aspartaami olisi karsinogeeninen – viimeksi ryhmä raportoi, että se aiheuttaa uroshiirille keuhko- ja maksasyöpää. Tulokset on kumottu moneen otteeseen: esimerkiksi Yhdysvaltain terveysviraston hiiristä ja puoli miljoonaa ihmistä kartoittaneesta seurantatutkimuksesta ei aspartaamista löytynyt yhteyttä kasvaimiin.”

  Vastaa
 8. Anja

   /  29.8.2011

  Aspartaami myös haisee minun nenääni niin käsittämättömän pahalle, että kun joskus vahingossa on tullut ostettua sitä sisältävä tuote, on ainakin se itse, ja toisinaan jääkaapin naapurituotteetkin ollut vaan pakko heittää pois. – Taidan olla allerginen?

  Vastaa
 9. Sylvia

   /  19.12.2011

  Olipa mielenkiintoinen juttu. Itse olen aloittanut marraskuussa erään laihdutusohjelman, jonka tuotteista 60 % on makeutettu aspartaamilla. Olen laihtunut 8,5 kg ja ohjaajani 22 kg. Uskallanko jatkaa? Ainakin aion noita makeutetettuja tuotteita karsia pois. Kiitos kirjoituksesta.

  Vastaa
 10. Oona

   /  1.2.2012

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Jäin hieman kaipaamaan lähdeviitteitä myös Stevian kohdalle. Olisi kiinnostavaa lukea, stevian käytöstä tehtyjä tutkimuksia, joissa mainitsemasi terveysvaikutukset pystytään osoittamaan.

  Vastaa
 11. Sirpa Muhonen

   /  3.2.2012

  Ihanaa, olet tehnyt suuren työn. Jospa ihmiset jo alkaisivat ottaa asian vakavasti. Olen itse tiennyt asiasta kohta parikymmentä vuotta ainakin. Vatsaani on myös tullut tapaus, jossa on ollut aspartaami ja lääke, sopimattomuus oireyhtymä.

  Vastaa
 12. Juhani

   /  24.2.2012

  Aspartaamin metanoli muuntuu formaldehydiksi, tunnetuksi karsinogeeniksi, kun lämpötila saavuttaa tai ylittää 30 astetta.

  Elikäs kun ihmisen ruumiin lämpötila on noin 37 astetta, muuttuuko metanoli ruoansulatuksen aikana formaldehydiksi?

  Jos tämä on totta, niin eipä tässä voi paljon muuta päivitellä, kuin että nykyaikana on niin kova kiire tulevaisuuteen, että ei malteta edes odottaa kuolemaa, vaan omat ruumiit balsamoidaan formaldehydillä sisäisesti jo elämän aikana..

  Vastaa
 13. Kalevi Lehtonen

   /  4.6.2012

  Jos valehtelu olisi tässä yhteiskunnassa rikos, teikäläiselle tulisi elinkautinen jo parin ensimmäisen kappaleen jälkeen.

  Vastaa
 14. luonnollinen

   /  1.8.2012

  Kirjoitin melkein sanasta sanaan samaa monta vuotta sitten :). Tieto oli peräisin, kun opiskelin naturopatiaa. Foorumi jonne kirjoitin oli suljettu, vaati rekkautumisen. Tekstiä oli 8 sivua vai tuliko sitä enemmänkin.

  Osa ihmisistä otti tiedon vastaan avoimesti. Osa taas, jotka luottivat virallisiin tahoihin, ärsyyntyivät. Joillekin tieto siitä, että rottakokeissa oli havaittu aivojen reikiintymistä oli jo liikaa :).

  En käytä juurikaan muuta sokeria kuin se, mitä hedelmiä syötäessä luonnollisesti tulee.

  Vastaa
 15. Jossu

   /  20.8.2012

  Hyvä ja asiallinen kirjoitus. Lähdeviitteitä kaipasin itsekin lisää mutta uskon kyllä lukuisien juttujen perusteella että parempi on elää ilman keinotekoisia makeutuksia, tällä haavaa vielä koetan käyttää pois hermesetasta.
  Olin riippuvainen aspartaamilla makeutettuun 7up freehen, kunnes pääsin makeanhimosta. Pitää paikkansa että sen lumevaikutus ei toimi kuten toivottavaa olisi eli se toimii elimistössä kuten sokeri. Tätä on tutkittu, se on totta.
  Nyt tekee todellakin mieli keksiä parempia vaihtoehtoja makeutusaineiden tilalle. Steviaakin oon kokeillut aiemmin, maku muistuttaa lähinnä hermesetasta.
  Aspartaami kuulostaa olevan aine jota on turha käyttää vaan se on parempi nakata vaan menemään, vaikka haluaisi käyttää pois.
  Itse uskon saaneeni mystisiä kiputuntemuksia juuri limua päivittäin käyttäessäni ja jotenkin hajamielisyyskin on vaivannut…on ollut jotenkin selvempi fiilis jo jonkin päivän jälkeen kun limu pääsi loppumaan.
  Univaikeuksia on myös ollut.
  Mutta teenpä ”ihmiskokeen” ja välttelen kaikkea missä on aspartaamia. 🙂 Mitäpä mä siinä menetän? Limut eivät muutenkaan ole päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja eikä terveystuotteita…

  Vastaa
 16. ulla

   /  22.9.2012

  huomasin juuri,että tavallisissa Calci-Chew tableteissa on aspartaamia.joudun ottamaan aikaisemmin 6 tbl nyt 6 tbl joka päivä.aikamoisessa”lääkityksessä” olenkin siis ollut.purkin kyljessä ei edes viitsitä mainita paljonko sitä on,koska ”se on niin mitätön määrä”.humenna aion lopettaa kyseisen lääkkeen syönnin ja vaihtaa Kalcipokseen,missä ei ole näitä lisäaineita ollenkaan.

  Vastaa
  • Elina

    /  23.10.2012

   Hei Ulla, vastaan vähän myöhään, sorry. Oikea päätös sinänsä, mutta kehoittaisin samalla siirtymään valmisteeseen jossa on kalkin lisäksi magnesiumia ja muitakin hivenaineta ja vitamiineja. Kalkki yksinään voi pitkän päälle aiheuttaa terveysongelmia, kalkkikertymistä sydänsairauksiin, jopa sydänkohtaukseen. Sydämen kannalta tarvitaan magnesiumia ja kaliumia (rauhoittavat) sekä kalsiumia ja natriumia eli suolaa (kiihottavat). Sitä tasapainoa ei kannata järkyttää. Terveisin Elina

   Vastaa
 17. Panu

   /  17.1.2013

  Itse huomasin zero-juomien aiheuttavan kauan outoa päänsärkyä. Kun lopetin aspartaami juomat, niin päänsärky katosi.

  Vastaa
 18. Kaarina

   /  7.2.2013

  Teksti sai sydämen pamppailemaan ja aloin kelata kaikkea suuhunpantavaa läpi, voisiko sisältää. Ainoiksi vaihtoehdoiksi jäi vitamiinipillerit ja kouluruoka… Varsinkin MS-tauti -osio pysäytti, mutta tuskin tästäkään saan siihen syypäätä, kiitos artikkelista, pistän jakoon!

  Vastaa
  • Mariitta

    /  3.6.2014

   Esim. Berocca sisältää aspartaamia.

   Vastaa
 19. kristiina siivonen

   /  6.5.2013

  Joo, toi aspartaami on pelottava aine…Itselläni tulee aspartaamilla makeutetuista limuista vatsa kipeäksi… Mutta vielä huolestuttavampaa on mielestäni se, että HYKS:ssä suositellaan hyvänä vaihtoehtona kyseisellä ainella makeutettuja juomia yleisesti ykköstyypin diabetesta sairastaville, esim. pojalleni…Ei kuulemma ole löytynyt luotettavia tutkimustuloksia ainetta vastaan..

  Vastaa
  • Elina

    /  8.5.2013

   Hei Kristiina,
   Eu:han päätti taas keväällä pitää aspartaamia turvallisena. Toistaiseksi EU on kallistunut elintarviketeollisuuden etujen puolelle, mutta en usko että kanta voi pysyä kauan samana, niin paljon tutkimustietoa aspartaaminen vaaroista tulee koko ajan lisää. Luin juuri WDDTY-lehdestä miehestä, joka käyttää aspartaamipulveria muurahaisten torjuntaan kotonaan (big carpet ants – olisivatkohan hevosmuurahaisten sukua?). Auttaa kuulema 1,5:ksi vuodeksi kerrallaan. Sopii tietoon aspartaamista sodankäyntivälineenä.
   Tosiasiaksi jää, että julkinen terveydenhuoltomme ei ole perehtynyt ravintoasioihin eikä tiedä ravinnon ja sairauksien välistä yhteyttä olevan juuri olemassakaan. Voithan vilkaista viimeistä tohtori Tolosen uutiskirjettä ( http://www.tritolonen.fi), hän on raikkaasti tuohtunut ravintospesialistien tietämättömyydestä mitä tulee diabeteksen ja vhh-ravinnon (vähähiilihydr.) yhteyksiin. Ja yhä vain potilaani kertovat, miten lääkäri sanoo syöpää sairastavalle, ettei ravinnolla ole väliä, syö mitä haluat.
   Hyvää kevättä! Elina

   Vastaa
 20. Suvi

   /  14.5.2013

  ”Kun esimerkiksi USA:n muutamassa nuorisovankilassa siirryttiin sokeriköyhään dieettiin ja annettiin vangeille vitamiini- ja hivenainevalmisteita, väkivaltainen käytös väheni huomattavasti.”

  Olisiko tähän lähdeviite saatavissa? Kiitos!

  Vastaa
  • Elina

    /  24.5.2013

   Hei Suvi,
   tieto on peräisin WDDTY-lehdestä, mutta tietoa vuosikerrasta ja numerosta minulla ei ole käsillä. Voisit ottaa yhteyttä info@wddty.co.uk tai http://www.wddty.com aiheesta research on juvenile delinquants in prison, violent behavior and sugarfree diet + vitamins and minerals added tai suunnilleen näin, ehkä se sieltä löytyy. Tämän tapaisia tutkimuksiahan on enemmänkin, samanlaisin tuloksin.
   Voisit myös käydä osoitteessa http://www.foodforthebrain.org, sen pitäjä Patrick Holford on ravintotieteilijä ja perehtynyt ravinnon, vitamiinien ja hivenaineiden merkitykseen kasvavien lasten ja koululaisten kognitiivisten kykyjen kehittymiseen, koulumenestykseen ja esim. autismiin ja ADHD:hen.

   Vastaa
 21. Onko Wikipedia sitten kokonaan väärässä?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame

  Mm. metanolista sanotaan näin:
  ”The amount of methanol in aspartame is less than that found in fruit juices and citrus fruits, and there are other dietary sources for methanol such as fermented beverages. Therefore, the amount of methanol produced from aspartame is likely to be less than that from natural sources.”
  ..ja myös viitteitä riittää. En ole kumpakaan mieltä, haluaisin vain kuulla ajatuksesi aiheesta!

  Vastaa
  • Elina

    /  24.5.2013

   Vastaan tähän, vaikka lähettäjä ei ole pannut nimeään esiin.
   Wikipedia ei ole puolueeton järjestö, vaan sen taustalla on lääketeollisuuden ja muun kemian teollisuuden intresseja edistäviä lobbaajia, ”wikipoliiseja” ja muita sensuroivia tahoja. Siksi esimerkiksi kemiallisten aineiden haittoja käsittelevien tai vaihtoehtoista lääketiedettä tai terveydenhoidon vapautta puolustavien artikkeleiden pääsy sen sivuille on hyvin vaikeaa – tai ne tulevat sinne lyhennettyinä, muunneltuina ja jopa käsittämättöminä. Metanolin määrän ja vaikutusten vähättely on hyvä esimerkki. Kiitos huomiostasi.

   Voithan esimerkiksi katsoa, miten ”riippumattomasti” Wikipedia käsittelee aihetta rintojen silikoni-implantit (breast implants).Sivusto sanoo että ”tuhannet naiset ovat valittaneet rintojen silikoni-implanttien haittavaikutuksista”, mutta ei julkaise ainuttakaan kriittistä puheenvuoroa, tutkimusta tai potilastapausta. Vain tutkimuksia jotka toteavat implantit turvallisiksi, jopa terveyttä edistäviksi. Jutun kirjoittaja esiintyy tietysti nimettömänä, joten emme pääse arvioimaan hänen mahdollisia taloudellisia kytkentöjään tai jääviyttään. Wikipedian artikkeli on lähinnä implanttimainos.
   Artikkelissa ei myöskään mainita niitä 450 000 naista, jotka nostivat USA:ssa 1995 ryhmäkanteen rintojen silikoni-implanttien valmistajia vastaan, huomattavien haittavaikutusten vuoksi. Vuoden 1995 jälkeen noin 100 000 naista onkin saanut valmistajilta vahingonkorvauksia (http://www.lieffcabraser.com/cases.php?CaseID=172)
   Vakuutuitko?

   Vastaa
 22. Neurosarkoidoosi

   /  14.1.2014

  Hei! Sairastuin epämääräisiin neurologisiin oireisiin v. 2003. Laihdutin samana vuonna 16 kg ja käytin paljon aspartamiinia sisältäneitä valmisteita. Diagnoosin sain oirekuvan perusteella 2008. Tasapainovaikeuksia, fatiikkia, kuvotusta jne. Aivo-selkäydinnesteen kierto häiriintyi, sain shuntin 2009 ja kaikkiaan 7 revissiota. Eläkkelle 42-vuotiaana, rankalla immunosupressiivisella lääkityksellä. Onko mitään vasta-ainetta/ yrttilääkettä aspartamiinin tuhoille? Ruokavaliolla vointia voi varmasti helpottaa, jos ei enää parantaa!
  Yksi turhamaisuuden alttarille uhrautunut aspartaamin uhri.

  Vastaa
 23. Tutkija

   /  11.5.2014

  Studies of aspartame in the peer reviewed medical literature were surveyed for funding source and study outcome. Of the 166 studies felt to have relevance for questions of human safety, 74 had Nutrasweet® industry related funding and 92 were independently funded. One hundred percent of the industry funded research attested to aspartame’s safety, whereas 92% of the independently funded research identified a problem. A bibliography supplied by the Nutrasweet® Company included many studies of questionable validity and relevance, with multiple instances of the same study being cited up to 6 times. Questions are raised both about aspartame’s safety and the broader issue of the appropriateness of industry sponsorship of medical research.

  http://dorway.com/aspartame-the-bad-news-repost/peer-reviewed-aspartame-studies/

  Vastaa
 24. Moi Elina,
  Pidin aspartaamista kirjoittamastasi artikkelista. Kirjoittelen itse ravintoa ja terveyttä sivuavia artikkeleita http://www.ruokasota.fi -sivustolleni. Saisinko julkaista tämän artikkelin nimelläsi sivuillani?

  Ystävällisn terveisin,
  Sami Raja-Halli

  Vastaa
  • Elina

    /  11.4.2015

   Hei Sami, anteeksi hitaus. Saat julkaista. kaikki juttuni ovat yleiseen käyttöön.
   Terveisin Elina

   Vastaa
   • Moi Elina,

    Kiitos. Huomasin vasta äskettäin, että saan julkaista tekstisi Ruokasodassa.

    Sami

    Vastaa
 1. Nimetön

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *