VOIMARUOKAA

Ruoka olkoon lääkkeemme, sanoi Hippokrates, länsimaisen lääketieteen isä.  Se on ajatus, jota länsimaissa ei juuri ole muistettu. Aivan viime aikoihin asti.

Varmaa on kuitenkin, että kaikki mitä suun kautta nielemme, vaikuttaa elimistöömme ja siten myös mieleemme. Kiinalaisessa lääketieteessä sairauksia hoidetaan akupunktuurin lisäksi yrteillä ja ravinnolla, ja yrttien ja ruokien vaikutustavoista on tarkkaa tietoa. Länsimainen kulttuuri on kauan suhtautunut välinpitämättömästi  yrteillä hoitamiseen, eikä ravinnolla parantaminen ole koskaan kehittynyt tieteeksi niin kuin Kiinassa. Ei ole ihme, että valtaosa länsimaiden ihmisistä syö päivittäin jokseenkin mitä sattuu, tietämättä syömisensä seurauksista.  Tehtaan prosessoima, valmiina ostettava einesruoka edistää tällaista tapaa ravita itseään. Viimeinen niitti on pikakuumennus mikrouunissa – silloin lähes elottomassa tilassa oleva ravinto tapetaan lopullisesti. Useimmat dieettimuotimme eivät myöskään ota ihmistä huomioon kokonaisuutena ja ihmisiä yksilöinä. On epärealistista kuvitella että yksi dieetti sopisi kaikille. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta se on lapsellista yksinkertaistamista..

Viime vuosien lukuisat ravintotutkimukset ovat osoittaneet, että nykyinen lähes vakioksi muodostunut länsimainen ruokavalio (prosessoitua ruokaa ja kolajuomia) on yksi kroonisten sairauksien pääaiheuttajista. Terveellisimmäksi ruokavaliotyypiksi on osoittautunut ns. Välimeren ruokavalio, jossa syödään paljon vihanneksia, oliiviöljyä, kalaa ja hedelmiä (kylmän pohjoisen maan asukkaiden on kuitenkin hyvä rajoittaa raakojen hedelmien syöntiä ja yleensä välttää – sitruunaa ehkä lukuun ottamatta – sitrushedelmiä sekä tropiikin hedelmiä ainakin talvella).

Välimeren ruokavalion on todettu auttavan sydäntautien, syövän ja monen muun kroonisen vaivan torjunnassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan se torjuu jopa aivotoimintojen heikkenemistä kuten dementiaa ja Alzheimerin tautia (Arch. Neurol, 2010; 67; 699-706). Ja jos kolesteroliarvot huolettavat, Välimeren ruokavalio näyttää olevan ratkaisu siihenkin. Toronton St.Michaels Hospitalin tutkijat kokeilivat dieettiä 24 potilaalla, joilla oli matalat tai kohtuullisen korkeat LDL-kolesteroliarvot. Henkilöt olivat noudattaneet vähärasvaista dieettiä (ei tyydyttyneitä rasvoja) onnistumatta alentamaan arvoja. Ne kuitenkin korjautuivat ”merkittävästi”, kun potilaat noudattivat Välimeren dieettiä kaksi kuukautta.  ”Huono” kolesteroli (LDL) aleni 35 %, ja ”hyvä” kolesteroli (HDL) kohosi 12 %. Tiedemiesten mukaan ratkaisevia ovat dieetin kertatyydyttämättömät öljyt eli MUFA:t (kuten oliiviöljy) (Can Med Assoc J,2010;doi:10.1503/cmaj.092128). On muistettava, että vain oliiviöljy kestää myös kuumentamisen.

Monet tutkijat maailmalla ovat viime vuosina kiinnittäneet katseensa ruoka-aineisiin, ja ruoan tutkimiseen on ruvettu myöntämään enemmän määrärahoja. Moni  tuttu ruoka-aine on osoittautunut arvokkaaksi aseeksi sekä sairauksien ehkäisemisessä että jopa niiden parantamisessa. Toiset parantavat sairauksia yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet.

Näitä ruokia on alettu nimittää voimaruoiksi (power foods). Tässä  lista joistakin tutkimuksen uusista voimaruokalöydöistä.

¤ Kaura. Kaurapuuro ehkäisee verisuonitauteja. Kaura ehkäisee kroonisia tulehduksia, jotka voivat johtaa verisuonten kovettumiseen, koska sen avenantramideilla on tulehduksia vastustavia ominaisuuksia ja sen fenoliset antioksidantit estävät verisoluja takertumasta verisuonten seinämiin. Kaura voi myös alentaa kolesterolia (US Department of Agriculture (USDA)/Agricultural Research Service (ARS), 16.2.2010; www. ars.usda.gov/is/pr/2010/100216.htm).

Kauralla on myös matala GI eli glykeeminen indeksi, ts. se sulaa hitaasti  ja päästää siksi hitaasti sokeria vereen. Kaurapuuro saa elimistön tuottamaan GLP-1-hormonia, joka antaa kylläisyyden tunteen, niin että napostelun tarve vähenee (Esitelmä Society for Endocrinology BES:n kokouksessa 18.3.2009, Harrogate UK). Kaurapuuro on lisäksi lämmin, mikä aamulla lämmittää sisäelimiä ja vahvistaa niiden energiaa, niin että aina palelevat ja väsyneet alkavat virota. Kylmä tai raaka ravinto aamulla on mahdollisimman huono startti päivälle (EH).

¤ Kananmunat. Kananmunat ovat vuosia olleet kolesterolimörkö, jota on kehotettu välttämään. Nyt kun kolesterolimyytti on murtumassa, kananmunan syöntiin voi taas käydä hyvin omintunnoin. Siinä on mm. A-vitamiinia ja omega-3 ja omega-6 –rasvahappoja – luomumunissa näiden suhde on vielä optimaalinen. Tutkimukset ovat osoittaneet että munat ovat sittenkin sydämelle hyväksi ja alentavat korkeaa verenpainetta. Keitetyt ja paistetut munat tuottavat peptidejä, jotka ovat luontaisia ACE-estäjiä (nämä ovat ryhmä verenpainetta alentavia lääkkeitä jotka estävät angiotensiiniä convertoivia entsyymejä). Paistetut munat etenkin ehkäisevät tehokkaasti sydän- ja verisuonitauteja ja korkeaa verenpainetta (J Agric Food Chem, 2009;57;471-7).

¤ Greippi. Greippi aamuaterialla on hyödyksi henkilölle jolla on krooninen C-hepatiitti.  Greipin vaikuttava aine naringeniini salpaa tietyn väylän C-hepatiittiviruksen elämänsyklissä (JAMA, 2008;299:1532). Muutkin sitrushedelmät voivat auttaa.  Greipin naringeniini – joka tekee hedelmän maun karvaaksi – voi myös ehkäistä 2-tyypin diabetestä, koska se auttaa maksaa pilkkomaan rasvaa,  lisäten samalla insuliiniherkkyyttä (PLoS ONE, 2010;5:e12399). Kosteuden ja Liman poistoon voin suositella greipinsiemenuutetta, jolla myös on voimakkaat antibioottiset vaikutukset, ts. se parantaa virusten, bakteerien ja sienten aiheuttamia tulehduksia (EH).

¤ Vesimeloni on yhtä tehokas kuin statiinilääke verenpaineen alentajana – tosin meloneja pitäisi syödä kolme päivässä tulosten aikaansaamiseksi.  Vesimelonissa on runsaas L-citrulliinia, aminohappoa joka on L-arginiinin helpommin siedettävä muoto; L-arginiini vaikuttaa verenpainetta alentavasti.  Eräässä tutkimuksessa yhdeksän verenpainetautia potevaa henkilöä sai  verenpaineensa normaaliksi kuudessa viikossa syömällä vesimeloniuutetta L-citrulliini/L-arginiini-muodossa 2,7 g/1,3 g päivässä.

Muuten vesimeloni on viilentävä ja kehon  nesteitä ravitseva ja sopii siten kuumuudesta kärsiville ja kuiville ihmisille, esimerkiksi monille vanhuksille helleaikaan. Kiinalaisessa lääketieteessä sillä hoidetaan masennustakin. Vesimelonia ei pidä syödä henkilöiden. joilla on anemia tai liiallista tai kontrolloimatonta virtsaamista.

¤ Vaahterasiirapissa on 20 erilaista hyödyllistä ainesosaa, muun muassa fenolisia antioksidantteja; ne auttavat kamppailussa syöpää, bakteeri-infektioita ja diabetesta vastaan. Siirapin on oltava aitoa vaahterasiirappia, ei sellaiseksi maustettua siirappia, ja sitä voi lisätä vaikka kaurapuuron päälle makeutteeksi (esitelmä American Chemical Societyn kokouksessa maaliskuussa 2010, San Francisco, CA). Aitoa kanadalaista vaahterasiirappia saa Suomestakin.

¤ Jogurtissa on ”ystävällisiä” bakteereja, jotka tehostavat suolen toimintaa. Ne myös torjuvat diabetesta ja ylipainoa. Itse asiassa jogurtin bakteerit kommunikoivat suolistobakteerien kanssa ja ”muistuttavat” niille miten pysyä terveenä (tutkija Jeremy Nicolson, Mol Syst Biol,2008; 4:205). Maustamaton, makeuttamaton luomujogurtti on tietysti paras. Useat laktoosi-intolerantikot sietävät Välimeren maiden maitotuotteita ja niiden jugurtteja, esim. kreikkalaista. Älä osta kevytjogurtteja tai muita kevytmaitotuotteita– rasva on tärkeä suojatekijä lehmänmaitotuotteissa ja myös välttämätön kalkin imeytymiselle luihin (EH).

¤ Vesikrassi näyttää olevan tehokas rintasyövän etenemisen lopettaja.  Siinä on ainesosa, joka häiritsee syöpäsolujen viestintää, niin että ne eivät enää saa kehosta tuoretta verta ja happea. Kun tuumori ei saa tarvitsemaansa ravintoa, se lakkaa kasvamasta.

Noin 80 g vesikrassia päivittäin riittää katkaisemaan syöpäsolujen signaalit, toteavat Southamptonin yliopiston tutkijat. Rintasyövästä selvinneiden verikokeet vahvistivat, että vesikrassi oli vaikuttanut syöpäsoluja ruokkivaan proteiiniin (University of Southampton press conference 14.9.2010. www.soton.ac.uk/promotion/watercress_breast_cancer_01.shtml).

¤ Saksanpähkinä ja saksanpähkinäöljy. Jos olet stressaantunut, lisää lautaselle saksanpähkinöitä tai käytä saksanpähkinäöljyä (älä kuumenna). Molemmissa on runsaasti omegea-3-rasvahappoa, joka auttaa elimistön stressinsietokykyä. Ne myös alentavat korkeaa verenpainetta ja ”huonoa”  LDL-kolesterolia (Penn State University press release 4.10.2010. http://live.psu.edu/story/48843).

Kiinalaisessa dietetiikassa saksanpähkinöillä ravitaan aivoja ja Munuaisten Yiniä, joka on osa elimistön peruselinvoimaa (EH).

¤ Tomaatit voivat alentaa syövän ja sydäntautien riskiä. Säännöllisesti tomaatteja ja esim. tomaattisosetta syövät miehet voivat alentaa eturauhassyöpäriskiään  35 %:lla (J Natl Cancer Inst, 1995; 87:1767-76).

¤ Oliiviöljy auttaa torjumaan Alzheimerin tautia ja voi jopa lievittää sen oireita. Paras on extra neitsytöljy; siinä on erityisen paljon oleocantaleja, polyfenoleja jotka muuntavat Alzheimerin tautiin liittyvien neurotoksiinien rakennetta niitä heikentäen (Toxicol Appl Pharmacol, 2009;240:189-97).

¤ Parsakaali, vihannesten kuningas, on monella tapaa hyödyllinen kasvis. Se ja muut ristikukkaisten heimoon kuuluvat vihannekset  sisältävät runsaasti sulforafaani-nimisiä kemikaaleja, jotka voimistavat immuunivastetta. Sulforafaani pysäyttää solujen immuunifunktion rappeutumisen ja auttaa sitä toipumaan (University of Californian tutkijat, LA,  J Allergy Clin Immunol, 2008;121:1255-61). Niinpä parsakaali kuten muut Brassica-suvun vihannekset (kaalit) pystyvät pysäyttämään syövän leviämisen.

¤ Ruusukaali (brysselinkaali) stimuloi kehoa tuottamaan ainetta nimeltä ”I3C” (indole-3-carbinol), joka pystyy taistelemaan syöpää vastaan ja salpaamaan syöpäsolujen kehittymisen. Ohio State Universityn tutkijat ovat tähän mennessä testanneet I3C:n tehoa vain rintasyövän soluihin, mutta uskovat että se pystyy kukistamaan myös muita syöpätyyppejä, kuten eturauhasen, maksan ja paksusuolen syöpää sekä non-Hodgkin-tyypin lymfoomaa.

Laboratoriokokeissa tutkijat havaitsivat, että 13C tuhoaa rintasyövässä esiintyviä molekyylejä. Tutkijat ovat myös arvelleet kaalien voivan lievittää  joitakin Alzheimerin taudin oireita (Cancer  Prev Res, 2010;3:813-28).

¤ Merilevissä on fucoidania, sulfapitoista polysakkaridia, joka tuhoaa syöpä- ja tuumorisoluja. Jordanian Hashemite Universityn tutkijat testasivat merileväuutetta non-Hodgkin-lymfoomaa potevilla potilailla ja havaitsivat, että se salpasi lymfooman kasvun jättäen samalla terveet solut rauhaan (Esitelmä kokouksessa AACR Dead Sea International Conference on Advances in Cancer Research maaliskuussa 2010, Jordan).

¤ Täysjyväriisi. Jos syöt usein valkoista riisiä, pelkkä siirtyminen täysjyväriisiin voi olla ratkaiseva tekijä ja säästää sinut 2-tyypin diabetekselta. Näin sanovat tutkijat. Täysjyväriisiin siirtyminen vähentää 2-tyypin diabeteksen riskiä 16 %, mutta  riski vähenee 36 %, jos siirryt muihinkin kokojyväviljoihin kuten kokojyvävehnään ja ohraan (Arch Intern Med, 2010;170:961-9). Kokojyväruis voitaneen hyvin liittää tähän ryhmään (EH).

¤ Äyriäiset ovat erinomaisia B 12-vitamiinin lähteitä, ja B 12 on tärkeä mielen terveelle toiminnalle – vielä  vanhuusiässäkin. B 12-vitamiinin vajausta potevilla esiintyy vanhana kaikkein todennäköisimmin aivojen surkastumista, mikä taas yhdistetään dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Kun Oxfordin yliopiston tutkijat seurasivat 107 henkilöä (iältään 61-87-vuotiaita) viiden vuoden ajan, he havaitsivat että aivojen surkastumista esiintyi  kuusi kertaa todennäköisemmin niillä joilla oli B 12:n puutosta. Arvellaan, että B 12-vitamiinin puutosta esiintyy 40 %:lla väestöstä. Päätutkija David Smith: ”Vanhetessa tapahtuvan aivojen surkastumisen nopeus saattaa osittain riippua siitä, mitä syömme” (Neurology,2008;71:826-32). Maksa on myös hyvä B 12:n lähde.

¤ Kalan syöminen 2-3 kertaa viikossa voi alentaa riskiä saada sydänkohtaus; vaikutus tehostuu, jos samalla syöt omega-3-öljyä, sanovat Alabaman yliopiston tutkijat. Ne jotka syövät kalaa 1-2 kertaa viikossa lähes puolittavat mahdollisuutensa saada kohtalokas tai  sairaalahoitoa vaativa sydänkohtaus. Tutkijat totesivat tämän seurattuaan 36,234 naisen ruokavaliota ja terveyttä yhdeksän vuoden ajan. Ne jotka söivät kalaa 3 kertaa viikossa saivat kaikkein epätodennäköisimmin sydänkohtauksen, ja jopa vain yksi kala-ateria – etenkin omega-3-kapselien kera – pystyi antamaan hyvän suojan (Eur J Clin Nutr,2010; 64:587-94).

Toisessa tutkimuksessa, joka antoi saman tuloksen, tutkijat korostivat öljyisen kalan – kuten lohen, sardiinin ja taimenen –  syömisen tärkeyttä, kun halutaan suojella sydäntä. Vaikka sinulla jo olisi ollut sydänkohtaus, toisen kohtauksen saaminen käy 30% epätodennäköisemmäksi, jos vain syöt öljyistä kalaa (J Am Coll Cardiol, 2009;54:585-94).

Kala on myös hyvä stressin alentaja. Kun olemme stressaantuneita tai masentuneita, elimistömme alkaa tuottaa enemmän tulehdusta lisääviä kemikaaleja sytokiineja, esim. interleukin-6:a. Kalojen Omega-3-rasvahapot ovat luontaisia tulehdusten poistajia ja pystyvät kumoamaan kovankin stressin vaikutukset (Perspect Psychol Sci,2009;4:367-9).

¤ Raparperi uunissa kypsytettynä. Perinteinen kiinalainen lääketiede (PKL) on tuhansia vuosia ollut tietoinen raparperin syöpää parantavasta vaikutuksesta. Nyt on lännessä keksitty oma versio raparperin käytöstä lääkkeenä, versio joka on samalla mukava jälkiruoka: rhubarb crumble eli suomalaisittain esimerkiksi raparperipiirakka uuniin 20 minuutiksi. Sheffield Hallam Universityn tutkijat huomasivat, että 20 min. paisto  uunissa kehittää raparperissa polyfenoleja, voimakkaita syöpää tuhoavia kemikaaleja, jotka pystyvät estämään syöpäsolujen kasvun ja jopa tappamaan ne (Food Chem, 2010;119:758-64).

JUOMAT

¤ Sitruunatiiviste. Jos podet toistuvia  munuaiskivivaivoja, juo päivittäin  sitruunajuomaa jossa on 2 litraa vettä ja 1,2 dl sitruunatiivistettä, ja kivien muodostuminen loppuu vähitellen. Tavallinen kaupan sitruunatiiviste käy. Hoitoa testattiin 11 potilaalla, joiden kivien muodostuminen väheni 87 % (J Urol, 2007;177:1358-62). Kiinalaisen lääketieteen kannalta kivet ovat seurausta kroonisesta Kuuma-Kostea-tilasta, jossa Kuumuus vähitellen saostaa Kosteuden niin että muodostuu kiviä. Sitruuna viilentää ja poistaa Limaa ja pystyy siksi eliminoimaan Kuuma-Kostean tilan eli tulehduksiakin (EH).

¤ Karpalomehun kyky parantaa tulehduksia on hyvin tunnettu. Tutkijoiden mukaan se voi olla hyödyllinen myös vakavissa stafylokokkien aiheuttamissa tulehduksissa, jopa sairaalabakteerin (MRSA – methicillin-resistant Staphylococcus aureus) ollessa kyseessä.  Kun naisille annettiin karpalomehua ja sitten heidän virtsaansa lisättiin Escherichi coli- eli kolibakteeria ja S. aureusta, jotka molemmat voivat aiheuttaa monenlaisia tulehduksia, karpalomehu katkaisi kummankin lisääntymisen. Mehu tehosi etenkin stafylokokkiin (Esitelmä American Chemical Societyn 240. kokouksessa Bostonissa, elokuu 2010). Puolukka toimii virtsatietulehduksissa samansuuntaisesti (EH).

¤ Punajuurimehu alentaa nopeasti korkean verenpaineen. Eräässä kokeessa tämä tapahtui 24 tunnissa.  Punajuuren nitraatti on tässä aktiivinen ainesosa, sanovat Lontoon Queen Mary Universityn tutkijat. Nitraatti muuntuu kudoksissa nitriitiksi, joka on voimakas vasodilaattori eli verisuonten laajentaja. 2,5 dl mehua riittää alentamaan verenpaineen jopa vaikeissa hypertensiotapauksissa (Hypertension, 2010;56:274-81). Punajuurten syömisellä on myös kohonnutta verenpainetta alentava vaikutus.

¤ Tee. Vihreällä teellä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sen syöpää torjuvista ominaisuuksista on tehty useitakin tutkimuksia, mutta tuore tutkimus kertoo sen kyvystä vastustaa parantumattomaksi luokiteltua kroonista lymfosyyttista leukemiaa (CLL).  Avaintekijä on vihreän teen polyfenoli nimeltä EGCG (epigallokatekiini 3-gallaatti). Tutkijat antoivat 31:lle CLL-potilaalle EGCG-uutetta kaksi kertaa päivässä 400 mg – 2000 mg annoksina. Korkeimmat annokset saaneilla imusolmukkeiden koko pieneni huomattavasti, ilman haittavaikutuksia (J Clin Oncol,2010;28 (suppl): 7s, abstr 6522).

Vihreä tee estää suusyöpää, niilläkin joilla jo on maligni esiaste.  Tutkimuksen 41 potilaasta 58% prosentilla niistä, jotka saivat korkeimman annoksen vihreä tee –uutetta, esiaste ei kehittynyt syöväksi, kun taas pienintä annosta saavilla syöpä jäi kehittymättä 36 %:lla (Cancer Prev Res (phila),2009;2:931-41).

Vihreä tee myös suojelee silmiä, suojelemalla niitä sairauksia, kuten glaucomaa vastaan. Teen antioksidantit tunkeutuvat silmän kudoksiin ja vahvistavat linssiä ja retinaa (J Agric Food Chem,2010;58:1523-34).

Musta tee taas on parempi diabeteksen hallinnassa, parempi kuin vihreä ja oolong-tee.  Mustassa teessä on runsaimmin polysakkarideja, joiden ominaisuuksiin kuuluu glukoosin esto.

Musta tee taisteli myös tehokkaimmin vapaita radikaaleja vastaan, ja ne ovat osallisia syövän ja reuman synnyssä (J Food Sci,2009;74:C469-74).

Sydäntaudin riski vähenee 45 %, kun juo 3-6 kuppia mustaa teetä päivittäin – yksi kuppi päivässä ei tuo tätä hyötyä. Toisaalta jos juo enemmän kuin 6 kuppia/p, teen suojaava vaikutus alkaa vähetä /Arterio-scler Thromb Vasc Biol,2010;30:1665).

Teen polyfenolit vahvistavat myös luita – kolme teekupillista päivässä lyhyen ajan sisällä alkaa jo vaikuttaa tähän suuntaan, sanovat British Nutrition Foundationin tutkijat (Daily Telegraph, 10.6.2008; www.telegraph.co.uk/news/uknews/2104561/Drinking-tea-can-reduce-heart-attack-risk.html).

¤ Mustikkamehulla on voimakas antidiabeettinen vaikutus; se voi myös auttaa ylipainoa vastaan, kunhan marjan kuoret ovat mehussa mukana. Juoma alentaa diabeetikon verensokeria ja toisaalta suojelee diabetestä ja ylipainoa vastaan (Int J Obes (Lond),2009;33:1166-73). Ymmärtääkseni sama teho on myös kotoisilla metsämustikoilla. Kiinalaisen lääketieteen mukaan ne vahvistavat Munuaisten Yiniä, joka on osa elimistön peruselinvoimaa ja jota diabetes muiden kroonisten sairauksien tavoin kuluttaa (EH).

¤ Omenamehua kaksi lasillista päivässä pystyy lievittämään joitakin Alzheimerin taudin pahimpia oireita.

Kun 21 Alzheimer-potilasta joi 2 neljän unssin (eli 2x38g) lasillista menua päivässä  kuukauden ajan, ahdistus, levottomuus ja harhat vähenivät merkittävästi. Potilaita hoitavat henkilöt arvelivat, että omenamehu lievitti sekä käytös- että psykoottisia oireita 27 %:n verran (Amm J Alzheimers Dis Other Demen,2010;25:367-71).

¤ Granaattiomenamehu pystyy hidastamaan eturauhassyövän etenemistä ja voi jopa ehkäistä syöpää. Eturauhassyöpää sairastavalla 48 miehellä mehu alensi  PSA-arvoja (prostate specific antigen) peräti 60 %. Tutkijoiden mukaan granaattimehu voisi olla varteenotettava vaihtoehtoinen hoitomuoto tilanteissa, joissa leikkaus on epäonnistunut (J Urol,2009;(suppl):181,4,abstr 826).

Mehun on todettu myös alentavan kolesterolitasoa ja kohonnutta verenpainetta. Nyt tutkijat ovat todenneet, että se auttaa dialyysihoidossa olevia munuaispotilaita vastustamaan tulehduksia ja sydänongelmia. Haifan Technion-Israel Institute of Technologyn tutkijat jakoivat 101 dialyysipotilasta kahteen ryhmään; toinen ryhmä joi granaattimehua, toinen placebojuomaa kolme kertaa viikossa vuoden ajan. Granaattimehua juoneet saivat vähemmän tulehdusongelmia ja tarvitsivat vähemmän sairaalahoitoa tulehdusten vuoksi. Tutkijat pitävät granaattimehua voimakkaana antioksidanttina ja tulehdusten vastustajana (Esitelmä American Society of Nefrologyn 43. vuosikokouksessa, Denver,Co, 19.11.2010).

MUUT

¤ Tumman suklaan flavanolit edistävät verisuonten terveyttä ja voivat siten merkittävästi  alentaa kohonnutta verenpainetta, sanovat tutkijat. Pieni pala tummaa suklaata päivittäin viiden vuoden ajan voi myös alentaa sydänkohtauksen ja sydänsairauden riskiä 20 %:lla ((BMC Med,2010;8:39;doi:10.1186/1741-7015-8-39).

40 g tummaa suklaata päivittäin kahden viikon ajan pystyy myös vähentämään ahdistuksen oireita jopa kaikkein stressaantuneimmilla henkilöillä (J Proteome Res,2009,8:5568-79).

¤ Rypäleiden flavonoidit voivat dramaattisesti vähentää vakavan sydänkohtauksen riskiä. Yhdeksän kourallista rypäleitä päivittäin voi alentaa verenpainetta ja edistää sydänlihaksen toimintaa ja voi jopa kumota huonon ruokavalion vaikutuksen.

Rypäleiden syönti voi myös katkaista kehityksen joka johtaa 2-tyypin diabetekseen ja sydäntautiin. Suotuisat vaikutukset näkyvät jo kolmen kuukauden sisällä, sanovat University of Michigan Health Systemin tutkijat, joiden havaintojen mukaan rypäleiden fytokemikaalit pystyvät pysäyttämään joukon sairausprosesseja, jotka tunnetaan nimellä metabolinen syndrooma. Siihen kuuluvat paksu vyötärö, kohonnut verenpaine, alentunut glukoositoleranssi  ja kohonnut C-reaktiiviproteiinin taso (CRP), joka on tulehdusten ilmaisija (esitelmä Experimental Biology 2010 Conferencessa, 26.4.2010, Anaheim, CA).        Muutenkin tummat rypäleet lisäävät ja vahvistavat verta hoitaen mm. anemiaa, reumaa ja artriittia sekä vahvistaen munuaisia ja maksaa.

Jos haluaa välttää viinirypäleiden viljelyssä käytettyjä lukuisia myrkkyjä, voi juoda ekologisesti viljeltyjen tummien rypäleiden mehua, 1-2 dl/p antaa jo monipuolisen hyödyn (EH).

¤ Mantelit. Manteleita pidetään välipaloista parhaina monestakin syystä.  Vain 73 grammaa manteleita voi alentaa ”pahaa” kolesterolia  24 %, alentaa insuliinin eritystä ja jopa parantaa suoliston terveyttä. Edulliset vaikutukset näkyvät vielä 4 kuukauden kuluttua, tutkijat sanovat. Mantelit tehoavat hyvin etenkin kun ne syödään kohta aterian jälkeen (Townsend Letter,20088;305:24).

¤ Pellavansiemenet. Ne alentavat kolesterolitasoa, kun niitä ripottelee kolme ruokalusikallista ruoan päälle joka päivä. Siemenissä on runsaasti  omega-3-rasvahappoa ja lignaaneja (fytoestrogeeni).  Tutkimuksen 90  miehen kolesterolitaso  laski 10% kolmen kuukauden aikana. Sama alentava vaikutus on statiinilääkkeillä, mutta pellavansiemenillä ei ole haittavaikutuksia (esitelmä American Society for Nutritionin vuosikokouksessa 24-28.4.2010, Anaheim,CA).

¤ Mustaherukat lievittävät keuhkotulehdusta ja voivat helpottaa hengitystä astmakohtauksen aikana. Niissä on runsaasti epigallokatekiinia (antioksidantti), joka tekee yhteistyötä immuunijärjestelmän kanssa tulehdusten taltuttamiseksi (Mol Nutr Food Res,2010; 54 suppl 2:S159-70).

¤ Omenat ovat hyviä sulavan kuidun lähteitä. Ne auttavat kehon paranemisprosesseja muuntamalla sairaita soluja. Yleensä omenat ovat yksi parhaista välineistä kun halutaan vahvistaa immuunijärjestelmää (Brain Behav Immun,2010;doi:10.1016/j.bbi.2010.01.015).

¤ Mustikat pystyvät rauhoittamaan pahimpiakin vatsaongelmia kuten kipua ja turvotusta; ne hoitavat jopa paksusuolentulehdusta. Ne voivat myös suojata kehittymässä olevia ruuansulatuskanavan ongelmia vastaan. Mustikoissa on polyfenoleja, joilla on antimikrobiaalisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia (AlphaGalileo,2010;www.alphagalileo.org/Viewltem.aspx?ItemlD=678148&CultureCode=en).

Elina Hytönen

Lähteet: WWDTY 21;9, joulukuu 2010 ja 21;10, tammikuu 2011.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Jätä kommentti

5 kommenttia

 1. Inge Engström

   /  15.3.2013

  Kiitos Elina mielenkiintoisista sivustoistasi. miten saisin jatkuvasti postiasi mailini kautta. Asun ulkomailla. Tämä on tärkeä yhteys kotimaastani pysyä päivitettynä uusista tuulista tutkimuksista. Olen naturopaattI; kl homeopaatti, refleksologi, ns ’ravitsemusneuvoja’mm.
  Kiitos jo olevista aiheista, joissa riittää vielä tarkempaa tutkimista. Moni sukulainen kyseenalaisti kiinnostustani 80-luvulla kun aloitin luontaisopinnot TV työni ohessa. Nyt tieto on levinnyt ja monia asioita hitaasti hyväksytty käytännön todentaessa niiden oikeellisuuden.
  Asun Italiassa puhtaan veden vuoristossa, biologisen lähiruoan lähteillä. Vuoristoliikunta, pyöräily ja ympärivuotinen uinti ylläpitää kuntoa paremmin kuin pimeän pitkän talven aikana on mahdolista Suomessa.
  Valoisaa kevättä sinulle
  ie

  Vastaa
  • Elina

    /  15.3.2013

   Hei Inge, asuinpaikkasi kuulostaa hurmaavalta. Kiitos viestistä! Koetan juuri saada näiltä sivuilta rakennettua yhteyttä face-bookiin, joten ehkä se onnistuisi sitä kautta helpommin. Ellei, täytyy kysyä nettigurultani ohjeita. Toistaiseksi en tosin ole kirjoittanut juuri muuta kuin näitä isoja juttuja., minulla ei siis ole ollut uutispalstaa. Mutta näkee sitten.
   Asuuko siellä päin myös Anna Solla, Käpylästä lähtöisin – voi tietysti olla nykyään eri sukunimellä. Jos tunnet, sano terveisiä.
   Hyvää kevättä, Elina

   Vastaa
 2. I almost never comment, however I read a few of the responses
  here VOIMARUOKAA | Elina Hytönen. I do have 2 questions for you if it’s okay.
  Is it just me or do a few of the responses
  look like they are written by brain dead visitors?
  😛 And, if you are writing at additional sites, I would like
  to keep up with everything new you have to post. Could you post a list of the complete urls of all your public sites
  like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?|

  my weblog – pity 2014 program (2014programpit.pl)

  Vastaa
 3. Dr3Tri

   /  24.4.2014

  ”Paistetut munat etenkin ehkäisevät tehokkaasti sydän- ja verisuonitauteja ja korkeaa verenpainetta”

  Olenkin (onneksi, kerrankin) ollut niin vailla itsekuria että olen koko ajan syönyt paljon kananmunia, sekä paistettuna että keitettynä. 🙂

  Vinkki kananmunien paistoon: perinteinen pieniä lettuja varten tehty lettupannu on erittäin kätevä siihen hommaan.

  Sillä saadaan munista sopivasti leivän päälle menevän kokoisia ja ilman että reunat kovettuvat, niin kuin ne tekevät jos paistaa isolla pannulla vain munan tai pari.
  Silloinhan kananmunat jäävät reunoilta ohueksi mitkä kovettuvat ellei niitä syö heti. Kovareunaisina ne eivät oikein toimi leivän päälle laitettuna…
  Lettupannulla paistettaessa ne jäävät tasalaatuisiksi reunoja myöten.

  Vastaa
 4. Lisa Seilonen

   /  4.6.2015

  Kiitos ihanista tutkimuksista ja viitteistä jatkotutkimusta varten. Tiedän itseni lisäksi muutamia muitakin jotka ovat selviytyneet syövästä siirtymällä pois punaisesta lihasta ja lisänneet ruokavalioonsa huomattavasti vihanneksia ja kasveja sekä hedelmiä. Biologan opettajani kertoi minulle tuolloin parsakaallista ja vihreästä teestä, jonka tulee ehdottomasti olla kiinalaista ja maustamatonta, jolloin se toimii ”eittämättä” kaikkien biologien tutkimustulosten mukaan syöpälääkkeenä jopa länsimaisen lääketieteen käyttämiä hoitoja paremmin, kuten myös parsakaali ja muut kaalit jonkin verran. Kiitos muistutuksesta nyt on ystävättäreni syöpä alkanut pienentyä huomattavasti ja hoitoavoidaan ehkä suositella leikkauksellakin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *