Fluori – suuri valhe

 Lähes kaikki ihmiset Suomessa altistuvat fluorille, elleivät tietoisesti osaa sitä välttää, vaikka meillä ei (enää) fluoria lisätäkään vesijohtoveteen. Fluoria on pohjavedessä alueittain vaihtelevia määriä, ja sitä lisätään hammastahnoihin, suuvesiin ja hammaslankoihin. Hammaslääkärit käsittelevät hampaita fluorilla ja lapsille syötetään fluoritabletteja. Fluoria on myös lääkkeissä, virvokejuomissa, oluissa, hedelmämehuissa, teollisuuden saasteissa, tupakansavussa ja erilaisissa tuhoaineissa.  Pohjaveden luonnollinen fluori on ihmiselle harmittomampaa kuin se, mitä ihminen itse tuottaa, mutta myös luonnollisesti esiintyvän fluorin alueilla ihmiset sairastuvat luuston fluoroosiin, mikä johtaa selkärangan epämuodostumiin, lihasten surkastumiseen ja halvauksiin.

 

Fluori on myrkky, ei ravintoaine. On hämmästyttävää, että fluoria yleensä on alettu käyttää valmisteissa, joita pannaan suuhun ja niellään, vahingossa tai tahallaan. Hammastahnoissa käytetty fluori on natriumfluoridia, alumiiniteollisuuden jätettä. Veteen lisätään (esim. Irlannissa, USA:n ja Englannin joillakin alueilla ja Kiinassa) hydrofluoropiihappoa tai silicofluoridia, jotka ovat lannoite- ja lasiteollissuuden jätetuotteita. Esimerkiksi tämä fluori on 20-25 kertaa myrkyllisempää kuin pohjaveden kalsiumfluori.

Fluori on myrkyllisempää kuin lyijy ja vain hiukan vähemmän myrkyllistä kuin arsenikki (Clin Toxicol Commerc Prod, 1984). Sitä on käytetty tuholaismyrkkynä sekä home- ja rotanmyrkkynä. Yli viisikymmentä vuotta sitten se oli erittäin myrkyllinen teollisuusjäte, jonka turvalliseksi eliminoimiseksi kehitettiin kalliita menetelmiä. Sitten jäteongelma sai ainakin osittaisen ratkaisun, kun fluoria ruvettiin Austraaliassa, Uudessa Seelannissa, USA:n ja Englannin tietyillä alueilla lisäämään vesijohtoveteen.

Fluori tunkeutuu koko elimistöön. Fluorin pieni fluoriini-ioni on hyvin ärhäkkä ja pystyy tunkeutumaan kehon jokaiseen soluun (GL Walbott et al, Fluoride: The Great Dilemma, 1978). Se häiritsee kalsiumin ja fosforin aineenvaihduntaa, mutta yhdistyy myös mielellään magnesiumin ja mangaanin ioneihin ja pääsee siten vahingoittamaan monen sadan entsyymin toimintaa. Näiden entsyymijärjestelmien murtuminen häiritsee vuorostaan hiilihydraattien aineenvaihduntaa, luun muodostumista ja lihasten toimintaa. Kaikki kehon elintoiminnat ovat itse asiassa riippuvaisia entsyymeistä, ja koska fluori helposti saavuttaa luut ja pehmytkudokset, suuret sisäelimet ja aivotkin, jokaisen sisäelimen, tuloksena voi olla laaja kirjo toksisia oireita.

Fluori ei poistu nopeasti elimistöstä. Kauan uskottiin, että fluori poistuu elimistöstä 3,5:ssä tunnissa.  Sittemmin lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että fluorilla on taipumus kertyä, etenkin luustoon, mutta myös pehmytkudoksiin. Noin puolet päivittäisestä fluoriannoksesta jää kehoon, koska terveetkään munuaiset eivät pysty eliminoimaan sitä sen enempää. Loput imeytyvät luihin ja hampaisiin, sisäelimiin jne. Kun fluorin kasautuminen alkaa pikkulapsena, se saavuttaa toksisen rajan, jossa se alkaa vahingoittaa luustoa, 38:ssa vuodessa. Siten monet ihmiset saavuttavat elinaikanaan huomattavan korkean myrkytystason.

Fluori ja entsyymit. Fluorin vaikutuksesta toiset entsyymit aktivoituvat, toiset estyvät, osa tuhoutuu kokonaan, tutkimusten mukaan jopa 66 entsyymiä 83:sta (Judd GF, Good Teeth Birth to Death, Glendale, AR: Research Publications, 1997, ss. 19, 53). Lipaasit (tärkeitä rasvan ruuansulatuksessa) ja fosfataasit (tarpeen fosfaattien pilkkomisessa) ovat fluorille erityisen herkkiä. Kun fluorin kertyminen on aiheuttanut luuston fluoroosia – tila johon liittyy selkäkipua ja josta kehittyy osteoporoosi ja niveltulehduksia – entsyymien häiriintyminen johtaa lihasten heikkouteen, jopa surkastumiseen. Veren kolinesteraasi estyy 61 %:n verran jo hyvin pienestä fluorimäärästä (0.95 ppm, määrä joka on suositusten rajoissa; ppm = ”parts per million”), mikä vaurioittaa hermostoa. Toisten entsyymien häiriintyminen vahingoittaa luuston kasvua ja maksan toimintaa, toisten aiheuttaa syöpää ja muita vakavia sairauksia sekä kätkytkuolemaa (J Biol Chem, 1984). Fluorin toiminta kehossa haittaa myös proteiinien muodostusta, josta voi seurata kromosomivaurioita  ja allergisia iho- tai suolisto-oireita.

Fluori aiheuttaa rauhasissa sekasortoa. Kun fluori tunkeutuu pehmytkudoksiin, helpoimmin tunnistettava oire on huomattava yleinen väsymys, mikä usein yhdistetään kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kilpirauhanen tarvitsee jodia tuottaakseen tyroksiini-hormonia, joka pitä huolen siitä että aineenvaihdunta on sopivan vauhdikas; fluori taas estää jodin saapumisen kilpirauhaseen, jolloin se ei voi toimia normaalisti ja aineenvaihdunta hidastuu. Lisäkilpirauhanen, joka säätelee kalsiumin ja fosforin jakelua, on erittäin herkkä fluorille ja voi sen johdosta joutua liikatoimintatilaan. Aivolisäke säätelee kilpirauhashormonin tuotantoa ja sitä kautta kasvua. Kun eläimet saavat fluorattua vesijohtovettä,  niiden kilpirauhashormonin tuotanto laskee alle normaalin. Käpyrauhanen säätelee ihmisillä ja eläimillä vanhenemista ja melatoniinin tuotantoa; melatoniini huolehtii uni/valve-syklistä. Kun hamstereille annettiin fluoria, niiden melatoniin tuotanto laski aiheuttaen vakavia unihäiriöitä, ja niissä havaitiin ennenaikaista sukuelinten kypsymistä.

Fluori kertyy sydämeen, munuaisiin ja virtsarakkoon.  USA:ssa juomaveden fluoraus aloitettiin koeluontoisesti Grand Rapidsissa, Michiganissa jo 40-luvulla. Siellä on mitattu kaikkien aikojen korkein fluorikertymä – 8400 ppm – paikallisten ihmisten aortassa. Kun viisi vuotta oli kulunut veden fluorauksen alkamisesta, alueen sydäntautikuolemat olivat lähes kaksinkertaistuneet. Myös kuolleisuus syöpään, diabetekseen ja verisuonten kalkkeutumiseen oli huomattavasti lisääntynyt osavaltion muihin alueisiin verrattuna. Japanilainen tutkimus (1995) on osoittanut suoran yhteyden sydänvaurioiden ja hampaiden fluoroosin (fluorin kertyminen hampaisiin, jolloin hampaiden pinnasta tulee laikukas ja kuoppainen) välillä lapsilla, jotka joivat fluorisoitua vettä (taso 0,5 – 6.2 ppm).

Fluori ja immuunivaste. Tri John McLaren Howard (Lontoo, 1994) on havainnut, että kroonista väsymyssyndroomaa eli myalgista enkefalomyeliittia (ME) potevilla henkilöillä esiintyi valkosolujen liikkeiden heikkenemistä, kun he altistuivat hyvin pienille määrille fluoria. Fluori häiritsee myös fagosytoosia ja aiheuttaa ns. vapaiden radikaalien erittymistä levossa olevista valkosoluista.Tämä merkitsee, että fluori hidastaa ja heikentää juuri niitä soluja, joiden tehtävänä on kehon puolustus sairautta vastaan. Bakteerit, virukset, kemikaalit ja kehon omat vahingoittuneet tai syöpäsolut pääsevät silloin vapaasti mellastamaan. Pienet infektiot paranevat hitaasti ja voivat aiheuttaa vakavampia sairauksia. Juuri näin näyttää tapahtuvan kroonisessa väsymyssyndroomassa. Syndrooman oireet ovat huomattavan samanlaisia kuin ne, joita esiintyy fluorimyrkytyksen alkuvaiheessa.

Fluori on voimakas keskushermostomyrkky.  On ilmeistä, että fluori kerääntyy aivokudokseen ja että nuoret yksilöt ovat sen haitoille alttiimpia kuin vanhemmat. Tämä on käynyt ilmi sekä ihmis- että eläinkokeissa. Jo hyvin pienet määrät fluoria aiheuttavat aivoissa muutoksia. Nämä ilmenevät älykkysosamäärän alentumisena ja /tai oppimisvaikeuksina, ylivilkkautena ja muina käytöshäiriöinä ja motorisina häiriöinä, kuten raajojen spasmeina ja liikkeiden dysfunktioina (Fluoride, 1975, Townsend Letter for Doctors, 1996). Päänsäryt, huimaus, näköhäiriöt, muistin huononeminen, ajattelun  huono koordinointi ja heikentynyt kirjoituskyky kuuluvat oireisiin (Vet Hum Toxicol, 1976; 21:4-8).  Fluori läpäisee siis veri-aivo-esteen ja samalla näyttää tutkimusten valossa avaavan tien myös alumiinille, joka on hermoston rappeuttaja ja jota nykyään pidetään osatekijänä mm. Altzheimerin taudin synnyssä. Toisaalta fluori edistää myös lyijyn imeytymistä aivoihin. Tämä on mm. todettu USA:ssa alueilla, joissa veteen on lisätty silikofluoridia. Lyijy haittaa tiettyjen aivojen välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa; näiden taas katsotaan olevan tärkeitä väkivaltaisen, aggressiivisen ja autistisen käyttäytymisen ehkäisijöitä. Tätä fluoria on lisätty juomaveteen vsta 1954 sellaisissa paikoissa kuin Paducah, Kentucky ja Fayetteville, Tennessee, jotka ovat nousseet otsikoihin traagisten kouluampumakohtausten vuoksi. Silikofluoridi-lyijy-väkivalta-ketjun olemassaolon vahvisti myös tilastollinen tutkimus, jossa vertailtiin 25 Massachusettsin ja 129 Georgian kuntaa muuhun väestöön. Näissä kunnissa ihmisten veren lyijypitoisuus oli korkeampaa kuin muualla, ja vastaavasti niissä tehtiin myös väkivaltarikoksia muita enemmän. Tämä yhteys on havaittu myös Englannissa.

Fluori ja odottavat äidit. Keskushermosto kehittyy koko sikiökauden ajan sekä vielä varhaisina elinkuukausina. Fluori pystyy tunkeutumaan istukasta sikiöön ja siellä läpäisemään lapsen veri-aivo-esteen. Kiinassa, missä syntyvyyden säännöstelyyn kuuluu lasten abortointi, sikiöiden aivokudoksesta on löydetty fluoria; samalla on havaittu, että aivojen hermosolujen erikoistuminen on ollut vajaata ja aivojen kehittyminen normaalista jäljessä. Sikiön aivojen ja älykkyyden vaurioituminen tapahtuu jo hyvin pienillä fluoripitoisuuksilla – määrillä jotka eivät ole äidille haitallisia. Äidin säännöllinen fluorihammastahnan käyttö, muutama hammaslääkärin lisäfluoraus ja ympäristön ja ravinnon fluorisaasteet voivat yhdessä tehdä lapselle korvaamatonta vahinkoa.

Fluori ja lapset. Lapset joutuvat jo varhaisina vuosinaan säälimättömän fluoripommituksen kohteeksi. Heille annetaan fluoria hammastahnassa ja tabletteina ja hammaslääkärissä ja ties missä. Kuitenkin fluorin PTD  (probably toxic dose eli annos, jonka nauttiminen aiheuttaa hoitotoimenpiteen tai sairaalaan joutumisen) on niin pieni kuin 32-64 mg painokiloa kohti. Akuutteja myrkytystiloja on sattunut jo 0.1 – 0.8 mg annoksilla painokiloa kohti tai 6-48 mg annoksilla 60 kiloa painavilla aikuisilla. Nämä numerot koskevat puhdasta fluoria eivätkä ole sellaisenaan vertailtavissa esim. hammastahnan fluoriin, joka esiintyy yhdisteinä, esimerkiksi natriumfluoridina. Nykyisissä hammastahnoissa on kuitenkin niin paljon fluoria, että se riittää pienillä lapsilla ylittämään PTD:n. Jos 10 kiloa painava lapsi nielee 50 mg fluoria (vastaa noin kolmasosaa 100 ml:n tuubista 1500 ppm:n hammastahnaa), hän on jo todennäköisesti saanut toksisen annoksen. Pienten lasten intoa niellä hammastahnaa lisätään vielä vastuuttomasti höystämällä tahnat appelsiinin, purukumin tai mansikan makuiseksi.

Kiinassa vertailtiin 1990-luvulla kahta Shanxin maakunnan kylää, joiden vedessä esiintyy kalsiumfluoridia, toisessa vain vähän (0.91 ppm), toisessa neljä kertaa enemmän (4.12 ppm). Luonnollisesti jälkimmäisessä kylässä havaittiin huomattavasti enemmän hampaiden fluoroosia (86% vs. 14%) ja luuston fluoroosia, mutta erityisen merkittävät erot koskivat lasten älykkyyttä. Kummastakin kylästä valittiin umpimähkään 160 muuten tervettä lasta, joiden äiti oli asunut kylässä raskausaikana, ja lapsille tehtiin tavanomainen, 40 minuutin älykkyystesti. Korkean fluoripitoisuuden kylässä Simassa lasten älykkyys oli kauttaaltaa matalampi kuin vertailukylässä Xinghuassa; 69 tai sen alle oleva älykkyysosamäärä oli kuusi kertaa yleisempi Siman lapsilla, ja 120 tai sen ylittävä ÄO taas vastaavasti 26 % harvinaisempi (Chin J Control Endem Dis Suppl, 1991, Fluoride, 1996, Alive Can J Health Nutr, 1998). Muut tutkimukset Kiinassa ovat vahvistaneet tämän tutkimustuloksen. Niinpä Kiinassa on lasten älykkyyden suojelemiseksi ryhdytty poistamaan fluoria pohjavedestä.

Fluori alentaa lasten älykkyyttä ja heikentää oppimiskykyä, mutta se tekee paljon muutakin. Se aiheuttaa anemiaa ja hyvin usein ruuansulatuskanavan limakalvojen vaurioita – aikuisillekin – ja siksi mm. ärtynyttä paksusuolta, jopa verenvuotoa. Lukuisissa tutkimuksissa on todettu fluorin osuus lasten käytöshäiriöiden lisääntymisessä. Prof. Roger Masters raportoi konferenssissa 1998 (Washington) tutkimuksesta, joka koski 280 000:ta lasta Massachusettsissa; siinä todettiin yhteys lasten veren lyijypitoisuuden ja veden silikofluorauksen välillä. Fluori lisää lyijyn imeytymistä ja myrkyllisiä vaikutuksia, kts. yllä. Samassa konferenssissa tri Phyllis Mullinix selosti tutkimusta, jossa testattiin kahta kortisonia lasten leukemian hoidossa; toisessa näistä oli mukana fluoriatomi. Tämä kortisoni aiheutti lapsissa ylivilkkautta. Seurantatutkimus osoitti näissä lapsissa huomattavan älykkyysosamäärän laskun verrattuna niihin lapsiin, joiden kortisonissa ei ollut fluoria.

Tämä kaikki tehdään lapsille – miksi? Että hampaisiin ei tulisi reikiä. Paljon terveempiäkin tapoja on. Lisäksi on ilmeistä, ettei fluori edes tee sitä, mitä siltä odotetaan.

Fluori ei estä hampaiden reikiintymistä. Amerikassa, Kanadassa ja Uudessa Seelannissa tehdyt tutkimukset osoittavat, ettei fluoratun veden ja fluoraamattoman veden alueiden hammasmätätapausten määrissä ole eroa (Fluoride, 1990). Jotkut tutkimukset jopa toteavat, että lasten kariesta eli hammasmätää on vähemmän niillä alueilla, joissa vettä ei fluorata tai fluorataan hyvin vähän. (J Can Dent Assoc, 1987, Am J Phys Anthropol, 1989). Fluoratuilla alueilla hampaiden fluoroosia saattaa esiintyä yli kolmanneksella lapsista (Health and Homeopathy, 1998). 

Sveitsin Baselissa hammashoidon ja hammaslääkärien määrä enemmän kuin kaksinkertaistui vuodesta 1960, jolloin veden fluoraus aloitettiin, vuoteen 1970, täysin odotusten vastaisesti.  Samaan aikaan purentavirheiden korjaamiseksi tehdyt ortodontiset hoidot lisääntyivät 25 %. Purentavirheet ovat seurausta fluorin hampaistossa aiheuttamista muutoksista.

Fluoria on sanottu meidän aikamme suurimmaksi tieteen valheeksi. Sen tehoa ei ole pitävästi osoitettu, sen haitoista on vastaansanomatonta tietoa. Se tiedetään myrkyksi. USA:ssa tämä tieto jopa tunnustetaan liittämällä fluoria sisältäviin tuotteisiin, kuten hammastahnapakkauksiin, myrkkyvaroitus. Mutta kukaan ei valvo tai aseta rajoja fluorinkäytölle, päinvastoin, sen huonosti informoituja lobbaajia on runsaasti hammaslääkäreissä ja lehdistössä.

Ja kuitenkin fluorin käyttö on täysin tarpeetonta, jos tavoitteena ovat terveet hampaat.

Hammasmädän aiheuttaa huono ruoka. Karies oli kallolöydösten perusteella harvinaista antiikin aikaan, sitä esiintyi kolmessa hampaassa sadasta. Vasta 1600-luvulla karies alkoi yleistyä Euroopan maissa, ja nyt sitä on 80%:ssa hampaista. Hammasmätä on sairaus, mutta se on niin tavallinen, että sitä pidetään normaalina.

Karieksen yleistyminen johtuu ruokatottumusten muutoksista. Sveitsin eristyneiden vuoristokylien asukkainen hampaiden tila huononi dramaattisesti, kun kyliin rakennettiin rautatie. Tutkimusten mukaan syynä oli se, että kyläläiset luopuivat täysjyväjiljan käytöstä ja alkoivat ostaa kaupasta valkoista vehnää ja valkoista sokeria sekä näitä aineita sisältäviä valmisteita. Sveitsiläisten koululaisten karies väheni puoleen vuosina 1939-1945, jolloin ruoka-aineet, kuten valkoinen vehnä ja sokeri olivat säännöstelyn alaisia. Sodan jälkeen kariestapaukset lisääntyivät nopeasti entiselle tasolleen. Valkoinen sokeri on kemiallisesti lähes ”puhdas” aine, jossa ei ole lainkaan sokeriruo´on mehun vitamiineja ja mineraaleja (magnesium, kalium, kalsium, fosfori, rauta, seleeni, kromi, C-, B-vitamiinit jne.). Jäljellä on vain elimistöä ja psyykeä vahingoittava kemiallinen tuote. Jalostettu vehnä ei myöskään enää ravitse eikä suojaa, vaan on vahvasti allergisoiva ja melkoisesti Kosteutta luova aine.

Paras keino välttää kariesta on tarjota lapsille (ja aikuisille) täysipainoista, mahdollisimman puhtaasti kasvatettua ravintoa, täysjyväviljaa, täyssokeria eli sokeriruo´on mehusta kuivattamalla tehtyä sokeria (jota saa Suomestakin, minulta voi kysyä osoitteen, EH), käyttää hammastahnaa jossa ei ole fluoria, varmistaa B 6- ja C-vitamiinin  sekä magnesiumin, molybdeenin, kalsiumin ja boorin  saanti. Boori on fluorin luonnollinen vastalääke ja luuston kannalta tärkeä mineraali, mm. välttämätön sen kalkin saannille.  On tärkeää varmistaa, ettei valmisruoissa ja vitamiineissa ole fluoria, ja välttää ei-orgaanisia kaupan mehuja ja jopa hedelmiä, koska niissä voi olla runsaasti tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden fluoria. Kuplivien virvoitusjuomien ja esim. makkaroiden fosfaatit edistävät fluorin – ja alumiinin! – imeytymistä. On myös tärkeä välttää lääkkeitä jotka sisältävät fluoria. Näitä ovat mm. Prozac, vaikuttava aine fluoxetine – fluoripitoisuuteen viittaavat kirjaimet flu vaikuttavan aineen nimessä.

Fluorimyrkytyksen varhaisia oireita

(tutkijat kävivät läpi 112 fluoroositapausta Ontariossa, Ohiossa, Italiassa ja British Columbiassa, Fluoride 1998)

Lihakset ja luusto: artriitti (etenkin kaula- ja lannerangassa), lihaskipu, pistely, kyvyttömyys hallita raajoja.

Ruuansulatuskanava: (nämä oireet ovat usein ensimmäisiä ja voivat olla hyvinkin ankaria): mahakipu, pahoinvointi, oksennus, vatsan turvotus, ripuli, ummetus, akuutit vatsaongelmat, suun tulehdukset.

Neurologiset: migreenin kaltaiset päänsäryt, sumea näkö ja leijuvat laikut näkökentässä, kouristukset, lihasvärinä.

Hengitystiehyet: nenään liittyvät ongelmat, nenäverenvuoto, emfyseema, astma.

Iho: dermatiitti, tulehdusta hiusverisuonten ympärillä.

Muita oireita: Yskä, runsas lima, hengitysvaikeudet, suun haavaumat, ienverenvuoto, palpitaatiot, huimaus, univaikeudet, kova jano, liiallinen virtsaaminen, virtsatiehyiden ja –rakon vaivat, käsien ja nilkkojen ödeema, nivelkivut, kankeus, reumaattiset kivut, ihottumat, mentaalikykyjen rappeutuminen, etenkin muistinmenetys ja huono keskittymiskyky, tinnitus, väsymys ja syvä uupumus. Moni joutui vuodepotilaaksi.

Euroopan komission alainen Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SCHER, Terveys- ja ympäristöriskien tieteellinen komitea) kuuli loppukesästä tiedemiesten ja johtavien terveys- ja ympäristöasiantuntijoiden muodostamaa ryhmää, joka toi komitealle uutta tietoa ja uusia todisteita juomaveden fluoraamisen vaaroista. Ryhmän mukaan juomaveden fluori vahingoittaa hampaita, mutta on vahingollista myös aivoille, munuaisille, kilpirauhasen toiminnalle ja hormonitasapainolle. Irlanti ja UK ovat tätä nykyä ainoat Euroopan maat, jotka fluoraavat juomaveden. Jo ennen tiedemiesten ja asiantuntijoiden lausuntoa SCHER on epäröinyt suosittaa muille maille veden fluorausta todeten mm., että fluoraus on alkeellinen ja varsin tehoton systeeminen fluorihoito hammaskarieksen ehkäisemiseksi (VOICE: September 2010; http://voiceireland.org/general-news/eu-commission-hearing-exposes-fatal-flaws-in-water-fluoridation/).

Lähteet: What Doctors Don´t Tell You, maaliskuu 1999, heinäkuu 2000, elokuu 1996, joulukuu 1998, kesäkuu 1998, lokakuu 2002/ ARNTRA – The Arthritis and Rheumatism natural Therapy Research Association, Newsletter, summer 1999/Aliments naturels, dents saines, M-H Béguin, Edition de l´Etoile, Sveitsi, 1979, What Doctors Don´t Tell You, marraskuu  2010.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Jätä kommentti

57 kommenttia

  1. Satu

     /  5.4.2011

    jeejee

    Vastaa
  2. kalle

     /  15.4.2011

    Fluorissa on fluoridi-ioneita, ei mitään fluoriini-ioneita.
    Fluoria muuten saadaan lähinnä fluoriitista ja hammastahnassa käytetään yleensä natriumfluoridia.

    Ja kuten jo 1500-luvulla tiedettiin: määrä tekee myrkyn.

    Vastaa
    • kivistö

       /  13.5.2011

      Kalle varmaan innoissaan natriumfluoridia käyttelee, eikä ehkä ymmärrä, että myös natriumfluoridi luokitellaan LD50-arvonsa mukaan myrkylliseksi (LD50=71mg/kg suun kautta, mies). Tiedä sitten miten ovat tuon mitanneet 😉 Mutta ehkä natsiaikana oli hyvä tehdä ko. kokeita. Eihän enää nykyaikana….just….

      No mutta, kukin tekee ihan itse omat päätöksensä. Kalle on tosin siinä oikeassa, että määrä tekee myrkyn. Joidenkin aineiden kohdalla myrkyllisyys tai haittaa aiheuttava määrä on vain huomattavasti alhaisempi kuin mitä virallinen tieto esittää. ”Niin pieni määrä ei haittaa” on perustelematon fraasi, jota virallinen taho käyttää usein yrittäessään vähätellä tosiasiallisia terveysriskejä. Ja sitten jotkut toistelee tätä mantraa ikään kuin sillä oikeutettaisiin minkä tahansa aineen käyttö, kunhan annostus on oikea, eli ”pieni määrä”.

      Vastaa
  3. Jarmo Pystynen

     /  6.10.2011

    Paljon maailmassa on sellaista, joka ei ehkä olekaan niin kuin meille on uskoteltu. Hyvä on muistaa että auktoriteettiusko kuuluu lapsuuden maailmaan, aikuisella ihmisellä pitäisi olla kyky kyseenalaistaa ja ottaa itse selvää. Mutta kun me luulemme että pitää koko ajan juosta ja härveltää niin tällöin olemme jatkuvasti ”väsyneitä” miettimään yhtään mitään.

    Vastaa
  4. Jarmo Pystynen

     /  6.10.2011

    LD50-arvo ei muuten sinänsä kerro paljon aineen pitkän ajan vaikutuksista, mikä tarkoittaa että kahden aineen samnsuuruiset arvot eivät välttämättä ole yhteismitallisia. Esimerkiksi valkosipulin tehoaineen, allisiinin, LD50 hiirelle, suoneen on 60 mg/kg! Hätäisesti lukien voisi luulla natriumfluoridin olevan ns. ”samaa luokkaa” myrkyllisyydessä, mutta näillä kahdella aineella on silti eroa kuin yöllä ja päivällä, oikeassa elämässä. Toki ihmiset ovat erilaisia ja kaikille valkosipulikaan ei sovi…

    Vastaa
  5. Kissanviikset

     /  28.11.2011

    Pietarin hammaslääkäreitten tieteellisen
    yhdistyksen puheenjohtaja, lääketieteen
    tohtori, professori vetää yhteen asiantuntevalla tavalla fluorauksen edut ja ennenkaikkea haitat sivuilla 5-11 ja taulukkomuodossa sivulla 8: http://rocs.eu/whitening/images/scientific_2010_fin.pdf Hyvä ja kriittinen lähde kun käy fluori keskusteluja.

    Vastaa
  6. Jon

     /  14.2.2012

    Fluorisoidun hammastahnan käyttö on lähes vastustamatonta, koska muunlaista ei ole kaupoissa ja hammaskiilteen heikkenemisellä pelotellaan jatkuvasti. Nytkin olen käyttänyt kuukauden aikana tuubin valkaisevaa fluorihammastahnaa ja purskutellut fluorisoidulla suuvedellä. Lisäksi juon vihreää teetä, jossa on tunnetusti paljon ympäristöstä tullutta fluoria. Aiemmin käytin fluoritonta, ja nyt tuntuu, että alan jälleen käyttämään sitä.

    Vastaa
    • Jake

       /  21.11.2012

      Hammaskiilteellä ei ole fluoriin kanssa mitään tekemistä, siis hammaskiille ei kärsi ollenkaan jos et käytä fluoritahnaa. Itse olen käyttänyt kohta 3 vuotta pelkkää ruokasoodaa hammastahnan sijaan, siinä voi jo kiille vaurioutuakkin, mutta ei fluorin puutteen vaan sen ruokasoodan rakeisuuden takia. Nyt etsin sen takia jotain muuta vaihtoehtoa, mutta pepsodentteihin, colgateihin ja muihin ripuleihin en ole takaisin menossa, ennemmin vaikka pelkällä harjalla.

      Vastaa
    • Marja Ahvenainen

       /  13.5.2015

      On olemassa fluoritonta hammastahnaa: Forever Aloe vera tuotteissa

      Vastaa
  7. Jonna

     /  29.2.2012

    ”Jos 10 kiloa painava lapsi nielee 50 mg fluoria (vastaa noin kolmasosaa 100 ml:n tuubista 1500 ppm:n hammastahnaa), hän on jo todennäköisesti saanut toksisen annoksen.”

    Niin puhutaankos tässä nyt kerta-annoksesta? 10kg painava lapsihan on keskimäärin varmaan joku 9kk ikäinen. Siinä vaiheessa kaikilla ei ole vielä edes hampaita ja jos on, niin yleensä käytetään 500ppm fluoria sisältävää hammastahnaa. Sitä laitetaan harjaan lapsen oman pikkurillin kynnen kokoinen sipaisu.

    Eli ajatus siitä, että joku antaisi n.9kk ikäisen lapsensa syödä 1/3 AIKUISTEN 100ml hammastahnatuubista kerralla, on kyllä jo hieman liioittelua. Sitä paitsi nuo lasten tahnat tulee muutenkin yleensä 75ml tai pienemmissä tuubeissa, eli tässä nyt oli kyllä vähän liioittelun makua. Muuten mitenkään aihetta kommentoimatta…

    Vastaa
  8. Testaaja

     /  1.3.2012

    Testasin puolisoni kanssa fluoria tavoitteena edistää hampaiden terveyttä. Lopputulos oli voimakkaat oireet molemmille. Puolisoni sai kovat kivut, minä hermosto ja hengitysoireita. Päädyin tälle sivulle etsiessäni syytä oireisiin…

    Voihan fluori! :/

    Vastaa
    • Dr3Tri

       /  23.4.2014

      Miten onnistuitte välttämään fluorihammastahnat ennen tätä kokeilua?

      Eihän fluorin välttämisen tarpeellisuudesta ole ollut hajuakaan esim. silloin kun itse olin lapsi.
      Saatan tosin olla jonkin verran vanhempi, mutta silti.

      Vakiokuvio on yleensä se että äidit luottavat virallisiin terveyssuosituksiin ja uskottelevat lapsille että hampaita pitää pestä ja millään muulla ei ole väliä.

      Se että 99,999% prosenttia hammastahnoista sisältää fluoria johtaa siihen että käytännössä kaikki käyttää niitä ellei sitten tietoisesti etsi vaihtoehtoja.
      Vaikea uskoa että joku ajautuisi vahingossa käyttämään fluorittomia hammastahnoja ja nyt sitten vasta kokeilee fluorihammastahnaa. Eiköhän se mene päinvastoin.

      Tai sitten teillä on olleet hyvin asiasta perillä olleet vanhemmat. 🙂

      Itselläni ei, pikemminkin virallisen terveyspropagandan uhreja…

      Vastaa
  9. Marleena

     /  13.3.2012

    En väitä vastaan, kun puhutaan fluorin epäterveellisyydestä mutta minun täytyy kokemuksen syvällä rintaäänellä todeta että kariesta vastaan ei juuri voi taistella ravintoa muuttamalla. Olen ollut tietoinen sokerin ja valkaistun vehnän epäterveellisyydestä jo vuosia ja elänyt hyvin täysiarvoisella ravinnolla. Hampaani ovat olleet kohtalaisessa kunnossa. Neljä vuotta sitten sain lapsen ja aivan alusta saakka olen ollut hyvin tarkka lapsen ruokavaliosta. Mehuja, limsoja, karkkeja ei syö lainkaan ja sokeria vain herkkupäivänä kerran viikossa. Ikävä kyllä tästä huolimatta, lapseni sai jo hyvin pienenä minulta karies tartunnan ja koska imetin häntä 2 ja puoli vuotiaaksi myös öisin pojallani oli jo 2-vuotiaana 10 reikää. Eli kyllä sanoisin että lasten hampaiden hoidossa kannaattaa panostaa siihen ettei lapsi saa äidiltään karies tartuntaa ja huolehtia ruokailuajoista.

    Vastaa
  10. Tuumasin tässä – kuinka voi korjata fluorista koitunutta haittaa? Popsimalla Booria? lopettamalla fluorilähteen nauttimisen? Onko pysyvä haitta jo syntynyt vai voiko haitat korjata?

    Vastaa
  11. Anu

     /  3.8.2012

    Pari vuotta käytetty fluoritonta aloe vera-hammastahnaa koko perhe. Hampaat on jopa paremmassa kunnossa kuin aiemmin fluorin kans.

    Vastaa
    • Viivi

       /  25.10.2015

      Olen itse huomannut aivan saman. Ja samoin myös hammaslääkärini minun hampaita tarkistaessa. Jonka jälkeen itse sanoi fluorista, että ”kyllä hän tietää sen olevan aikamoista rotan myrkkyä, mutta hänen vain kuuluu sitä suositella.”

      Vastaa
  12. Muusa

     /  4.8.2012

    Sain pienestä pitäen vatsakipuja ja pahoinvointia hampaiden harjauksen jälkeen, ja luulinkin sen olevan jotain psykosomaattista liittyen tähän vähän epämiellyttävään toimitukseen. Mutta nyt olen siis saanut selityksen tällekin asialle: se oli se fluori, josta sain mahani kipeäksi. Sanoin siitä usein äidilleni, mutta hän ajatteli tietenkin, että olen vain laiska, enkä jaksa pestä hampaitani. Kuinka huojentavaa!

    Vastaa
  13. Joni Tiihonen

     /  15.8.2012

    Kiva. Voinko haastaa Kuopion vesijohtolaitoksen oikeuteen ja onko minulla mahdollisuuksia voittaa. Join fluoritettua vettä 9vuotta syntymästäni ja minulla oli mm. aivokalvontulehdus ja sen jälkeen paha paniikkihäiriö ja agorafobia (pysyvä vaurio aivojen muistikeskuksessa)

    Vastaa
  14. Tiina

     /  26.12.2012

    Olen lapsuudessani saanut liikaa fluoria, niin tahnan kuin tablettien muodossa. Koko ikäni joudun kärsimään hampaitteni valkoisista laukuista 🙁
    Voisi kuvitella, että runsaasti fluorattuna minulla ei olisi paljon reikiä… Päinvastoin! Vain etummaiset hampaat ovat ilman paikkoja.
    Lapsilleni en myrkkyjä anna!

    Vastaa
  15. Auts

     /  2.2.2013

    On helppo laskea 1+1
    Alkoi ihan hirvittävät mahakivut ja rupesin miettimään syytä. Ihan tässä viimeaikoina fluorituotteet ovat lisääntyneet kotikäytössä, hampaat fuolrailtiin tossa menneellä viikolla ja aktiivinen, tehokas lisäfluoraus hammastahnan päälle.. Seurauksena ihan selittämättömät kiputilat ja osaan sen verran haravoida, että mistään muusta tämä ei käytännössä voi johtua, koska olen muuten ollut periaatteessa terve yms.

    Että hyvää lauantaipäivää minulle vaan. Niin sitä sanotaan, että tyhmästä päästä saa kärsiä koko ruumis. Nyt ollaan vähän viisaampia ja varovaisempia sitten jatkossa.

    Vastaa
  16. Vaikka en sinänsä uskokaan fluorin olevan mitenkään erityisen terveellistä, niin tämä alkaa jo haiskahtaa pahasti ”yhtenäisteorialta”, jossa kaikki pistetään yhden aineen piikkiin. Minä olen käyttänyt fluorihammastahnaa koko elämäni ja älykkyysosamääräni on 170, joten olisin varmaan aika Einstein jos olisinkin harjannut hampaani hiekalla.

    Vastaa
  17. forever

     /  24.3.2013

    Suosittelen aloe vera hammastahnaa. Ei ole käytön aloituksen jälkeen ollut enää hammaskiveä.

    Vastaa
  18. Katri

     /  3.5.2013

    Hei!

    Mitä mieltä olet tästä valmisteessa flourin suhteen? Onko tämä flouri haitallista?

    http://www.naturanetti.fi/sumuSHOP/sivu/tuotetiedot/tuote_id/300

    Vastaa
    • Elina

       /  8.5.2013

      Hei Katri, en koskisi tuohonkaan fluoriin. Jos asut maalla, saat luonnollista fluoria ehkä muutenkin, ja sitähän saattaa olla ruoka-aineissakin. Fluori ole mitenkään terveydelle välttämätön aine.
      Kevätterveisin Elina.

      Vastaa
      • Katri

         /  30.5.2013

        Kiitos vastauksesta, Elina.

        Ymmärränkö nyt oikein, että ruoka-aineiden sisältämä fluori ei ole kuitenkaan haitallista?

        Täällä väitetään, että fluoria tarvitaan:
        http://www.sci.fi/~ehakola/vesi/terveys/ep.htm

        Kyse on kai oikeista määristä, niinkuin monessa asiassa. Ei kai tarvitse olla huolestunut, jos nyt fluoria jostain saa, kunhan sitä ei ala tankkaamaan?

        Vastaa
        • Elina

           /  1.6.2013

          Hei Katri, fluoria ei tietääkseni lisätä missään yhdyskunnassa meillä vesilaitoksen veteen. Kuopiossa lisättiin vähän aikaa, mutta se on lopetettu – milloin, se pitäisi tarkistaa. Fluori ei ole ihmisille tarpeellinen, mainitsemasi lähdekin antaa vain yhden syyn, hammaskarieksen. Terveet hampaat saadaan täsypainoisella ravinnolla, mieluiten ravintolisillä parannetulla, ja hammasharjan käytöllä sekä vaikkapa hammastikulla viimeistelemällä. Sairaudet voivat heikentää hampaita, mutta se on toinen juttu, eikä siinäkään fluori auta. Säännöllistä fluorin saantia on syytä välttää, mutta luonnollisessa ruoassa (siis ei tehdasvalmisteisessa) fluoria esiintyy ohimenevänä lisänä, jonka keho osannee käsitellä.

          Vastaa
  19. Kieroselkä käppyrähammas

     /  17.5.2013

    Lobbareiden ”määrä tekee myrkyn” -retoriikka on perverssiä, kun syötetään:
    -arsenikin veroista myrkkyä, joka lisäksi
    -kerääntyy elimistöön

    Asiasta on helppo tehdä naurunalainen, koska kukaan ei syö tuubillista hammastahnaa kerrallaan, joten keskustelu päätetään keventävällä viittauksella arvostetun elokuvaohjaajan klassikkoelokuvaan.

    Avataan uusi keskustelu siitä, että pitkin päivää, aamusta iltaan, elimistöön kerääntyy fluoria aina vain enemmän ja enemmän ja sille nimenomaan vielä etsitään uusia verukkeita saada menemään myrkkyä myös kurkusta alas.

    Esim. hammaslääkärit kehoittavat olemaan purskuttelematta lastenkaan hampaita. Lopetin käymästä kyseisellä yksityishammaslääkärillä tämän johdosta.

    Vastaa
  20. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
    There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

    Vastaa
  21. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
    article like yours. It is pretty worth enough for me.
    In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will
    be a lot more useful than ever before.|
    I couldn’t resist commenting

    michael kors outlet sale

    Vastaa
  22. Useful information. Fortunate me I found your website unintentionally,
    and I am surprised why this coincidence didn’t happened earlier!
    I bookmarked it.

    Vastaa
  23. Hey there! I’ve been following your website for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx!

    Just wanted to mention keep up the great job!

    Vastaa
  24. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with your blog.
    It appears as if some of the written text on your posts are running off
    the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if
    this is happening to them as well? This could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.
    Kudos

    Vastaa
  25. Sarri

     /  8.2.2014

    Koko ikäni olen sairastellut ja kärsinyt monenlaisista vaivoista, koskaan mihinkään syytä löytämättä. Erityisesti vakava migreeni lapsuusvuosilta lähtien on tehnyt elämästäni helvettiä, samoin vuosien lapsettomuus. Kuinka onnekas olinkaan, että sain hammaslääkäreiltä neuvoksi olla huuhtomatta hammastahnoja pois; siitä seuraavien suutulehdusten vuoksi lopetin fluoritahnat. Nyt olen kivuton, vaivaton ja kuin uusi ihminen! En aio vaieta tästä, ja myös lapseni saavat pestä hampaansa myrkyittä.

    Vastaa
  26. arska

     /  18.2.2014

    Tein siis jotain oikein, kun laiminlöin hampaiden pesua. No jälkeenpäin ajateltuna olis voinut pestä useammin. Nyt on käytössä kasviperäisiä hammastahnoja ilman fluoria ja muita haitallisia aineksia.

    Vastaa
    • Elina

       /  13.3.2014

      Hei Arska, oletan että laiminlöit hampaiden pesua hammastahnalla. Hampaiden pesu on tärkeää, mutta hyvä harjaus veden kanssa on jo ihan OK. Päälle voi tikuttaa välit tikulla, jossa ei ole fluoria eikä muita mausteita. Mutta hyvä että säästyit fluorilta.

      Vastaa
  27. After looking over a handful of the blog articles on your website, I truly appreciate
    your technique of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking
    back in the near future. Please visit my web site too and let me know what you think.

    My blog – Chaturbate Hack (Aurelia)

    Vastaa
  28. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this
    I have discovered It absolutely useful and it has aided me out
    loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me.
    Good job.|

    Feel free to surf to my weblog – pit 37 za 2013

    Vastaa
  29. Dr3Tri

     /  23.4.2014

    Mistä saisi syötäväksi tarkoitettua booria? Vai voinko mennä hakemaan ihan jostain rakennustarvikeliikkeestä niissä hommissa säkeittän myytävää booria / boraxia?

    Entä seleeni ja kupari?

    Vastaa
    • Elina

       /  19.5.2014

      Luontaistuotekaupat myyvät booritabletteja, samoin seleeniä ja kupariakin, ymmärtääkseni.

      Vastaa
  30. Dr3Tri

     /  24.4.2014

    Koko setti löytyi i-kaupasta.

    Osui tänään silmiin infoa että seleenin saa helpoimmin parapähkinöistä, pari pähkinää /pvä riittää.
    Niitä myytäisiin kyllä suomessakin mutta päätin ottaa senkin mukaan samaan tilaukseen kuparin (2mg/kapseli) ja boorin (3mg) kanssa.

    Jodia (kelp sekä Lugol’s Iodine), sinkkiä, magnesium sitraattia ja vahvaa C-vitamiinia löytyy jo ennestään tai on tilattu aiemmin ja kolahtaa kohta postilaatikkoon.

    Näillä eväillä olisi tarkoitus saada lisämunuaisen uupumus nujerrettua ja saada hiukan energiaa elämään… raskasmetalleista puhdistuminen ei haittaa sekään yhtään.
    Amalgamipaikoista saattaa nimittäin irrota elohopeahöyryjä ja fluorille ollaankin altistuttu jo useampi vuosikymmen.. . kaikesta muusta mitä en tiedä, puhumattakaan.

    Kokeilin tänään pestä hampaat kookosöljy+ruususuola seoksella. Onnistui hyvin. Vähän vaatii totuttelua tosin. 🙂

    Vastaa
  31. Dr3Tri

     /  24.4.2014

    ”Kauan uskottiin, että fluori poistuu elimistöstä 3,5:ssä tunnissa. Sittemmin lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että fluorilla on taipumus kertyä, etenkin luustoon, mutta myös pehmytkudoksiin. Noin puolet päivittäisestä fluoriannoksesta jää kehoon, koska terveetkään munuaiset eivät pysty eliminoimaan sitä sen enempää.”

    Alkaako kertynyt fluori poistumaan elimistöstä kun fluorin saanti vähenee, esim. lopetettaessa fluoria sisältävän hammastahnan käyttö?

    Vastaa
  32. Jaakko Toikka

     /  25.6.2014

    olen pari vuosikymmentä heräillyt yöllä ”tukehtumiseen” varmaan limaa ja nenä tukossa en saanut henkeä..
    iso kiitos sinulle jätin fluorihammastahnan ja nyt henki kulkee!
    nykyisin pesen hampaani merisuolavedellä ja toimii..
    mies 46vee 🙂

    Vastaa
  33. Santeri 15v.

     /  31.12.2014

    Pienikokoinen valkoinen läiskä alahampaassa, johtuu liiallisesta hammastahnan käytöstä. Nykyään pesen pelkällä vedellä. Voih…kumpa olisin Elinan lapsi niin siitäkin olisi vältytty. Pelottaa todella tuo ÄO tulosten heikkeneminen, sekä lihasten surkastuminen. Kumpa ajassa voisi mennä taaksepäin… 🙁

    Vastaa
    • Elina

       /  11.4.2015

      Hyvä ruokavalio on tässä tilanteessa se apu johon kannattaa turvautua. Aivojen ja ruoansulatuskanavan välillä vallitsee mielenkiintoinen, ja aika äskettäin löydetty yhteys. Ruokavaliolla voi jopa säädellä geenejä. Myös olen lukenut lääkäristä, joka ennen kuolemaansa ehti parantaa 20 rokotusvauriona autismin saanutta lasta. Autismi on aivojen autoimmuunitulehdus, jonka taustalla ovat rokotusten aiheuttamat suoliston ongelmat. Hyvä ruokavalio tarkoittaa kypsytettyä, runsaasti kasviksia sisältää ruokaa, jossa on ainakin kalaa ja jonkin verran hyvätasoista lihaa. Ravintolisätkin (ei synteettisiä) ovat avuksi.

      Vastaa
  34. Heli

     /  31.12.2014

    Onko mitään tehtävissä, jos on läiskä hampaassa? Tekstisi luettua, tuntuu kuin olisin pilannut elämäni…

    Vastaa
  35. Sampo

     /  4.4.2015

    Fluori nyt on vielä suhteellisen haitaton aine elohopeaan verrattuna.
    Vanhemman väestön suussa on melko paljon elohopeaa amalgaamin osana.
    Aiemmin elohopeaa käytettiin mm. siemenviljan jyvien peittaukseen.
    http://www.saunalahti.fi/arnoldus/mercuriu.html

    Tässä havainnollistuu elohopean vaikutus neuroneihin:
    https://www.youtube.com/watch?v=BtFsy0rQsak

    Vastaa
  36. Niia

     /  25.11.2015

    Erittäin mielenkiintoinen artikkeli. Itse olen löytänyt lähiaikoina Moderen tuotesarjan, mistä löytyy fluoriton hammastahna. Hammastahna ei ole pelkästään fluoriton vaan myös täysin myrkytön (ei löydy esim. parbeniä eikä Saccharinia jne).Heidän tuotteissaan on myös aivan ihana suuvesi, joka ei polta suuta. suosittelen lämpimästi! https://www.modere.eu/?referralCode=605908

    Vastaa
  37. Aleksanteri

     /  4.12.2015

    Tämä oli ihan uskomaton kirjoitus. Olen nuori mies, jolla lihasongelmat ja väsymys ovat olleet iso osa elämää jo 4 vuotta. En osaa sanoa voisiko ongelmat johtua Fluorista, mutta tämä on minulle uusi toivonhiukkanen…

    … ja jos koen mitään merkittäviä muutoksia (positiivisia/negatiivisia) fluorin poisjätön johdosta, niin palaan mm. tälle sivustolle raportoimaan.

    Kiitos Elina!

    Vastaa
  38. Jospa jollekin olisi hyödyksi nämä englanninkielisestä netistä poimimani keinot poistaa elimistöstä fluoria. Aika monelle luonnonmukaiselle konstille löytyy myös tutkimuspohjaa.

    http://tunnekartta.vuodatus.net/lue/2016/02/fluorin-poistaminen-elimistosta-kymmenkunta-tieteellisesti-todistettua-kaytannon-vinkkia

    Vastaa
    • Elina

       /  23.2.2016

      Mielenkiintoista! Kiitos linkistä. Kasviöljyistä tosin suosittelisin vain extra neitsytoliiviöljyä ja miksei sesam-, kookos- ja avocadoöljyä.

      Vastaa
  1. Paha paha fluori | Minun maailmani
  2. Natriumfluoridin vaihto suolahammastahnaan | rohtojasmiini
  3. zale81.blogspot.com artikkeli (05.08.2010) – Fluori on myrkkyä kehollesi | Tietoisuuden Laajentuminen
  4. Hammaspesu suolalla ja yrteillä | Jolie | Organic Health & Beauty
  5. Jodi (rakkolevävalmiste) | Erään ihmisen oireilua – lisämunuaisten uupumus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*